Kulturens betydelse för ett gott samhälle

Insändare • Publicerad 3 augusti 2010

Det forskas en hel del på hjärnans mysterier. Man vet att hjärnan har en fantastisk förmåga till självreparation, vid diverse sjukdomstillstånd.

Man har sett hur hjärnan använder båda sina halvor på olika sätt, och att båda är otroligt viktiga när det gäller att kompensera och utveckla. Man vet, med hjälp av dagens teknik, var i hjärnan saker händer när vi utsätts för olika stimuli.

När vi sjunger är det vänster hjärnhalva som kommer ihåg orden och den högra hjärnhalvan melodin. Mystiskt och tänkvärt.

Tänk er, att resultaten skulle bli som musik, om vi lät människan använda sina båda hjärnhalvor på ett optimalt sätt.

Vi vet redan att, inom matematikens område, har utomhuspedagogiken gett mycket goda resultat. Barnen lär sig genom att använda hela sin hjärna. De förstår sammanhangen lättare och får bättre studieresultat.

Vänsterpartiet vill ha ett samhälle som förstår vikten av att båda hjärnhalvorna mår väl av att aktiveras. Vi vill satsa på kulturen!

I Mörbylånga kommun har vi nyligen lagt tre motioner som handlar om detta.

Vi vill att det startar redan med förskolebarnen. Skapa ett barnkulturcentrum! Till att börja med, en förskola, som speciellt inriktar sig på kultur i olika former. Anställ drama, bild, rytmik och danspedagoger! Låt detta bli en nystart för förskolorna i kommunen. Ta tillvara på den kompetens som finns ruvande hos förskollärarna och låt den komma till sin rätt. Förskolan måste få möjlighet att utvecklas i hela kommunen. Startar vi med en förskola, kan den bli navet där andra förskolor sedan hämtar kunskap och material.

Sedan måste naturligtvis satsningarna fortsätta in i skolans värld. Vi vill starta en kulturskola där eleverna kan få utlopp för sina kreativa önskningar. Via exempelvis musik, dans, drama, bild eller skrivarverkstad. Vi är övertygade om att samhällets snålhet skapar otillfredsställelse hos många ungdomar. Man får stå i kö hur länge som helst, när man vill lära sig att spela sitt favoritinstrument, och att åka till staden för att gå i dyr dansskola, är inte alla förunnat. Det ska självklart vara en rättighet, för varje skolelev, att delta i den kommunala kulturskolan, gratis.

Vi vill också att kulturen ska få en större plats i de äldres liv. Mörbylånga kommun har ovanligt många kulturutövare, som skulle kunna ges möjlighet att berika äldre- och handikappomsorgen. Kultursekreteraren i kommunen är en värdefull resurs, genom sin goda kännedom om kulturföreningar och enskilda konstnärer. Tillsammans med pensionärsorganisationer och bildningsförbund finns goda chanser att skapa en ”rikare” miljö för de äldre.

Dessutom och inte att förglömma, för oss mitt emellan, behövs också kulturens guldkant i tillvaron. Därför är det viktigt att kommunen ger föreningsstöd till kulturföreningar och inte snålt håller igen. Det är viktigt att samhället erbjuder plats för evenemang som konserter, film, konstutställningar osv. Den kraft som frisläpps när människor kommer samman, i olika kulturella konstellationer, är viktig för ett demokratiskt fungerande samhälle. Där lär vi oss att det är okej att tänka fritt, att ge uttryck åt det tänkta och att gestalta det på det sätt vi finner spännande.

Det är ingen självklarhet att det är så. Det har vi många historiska belägg för. Det är många böcker som bränts, många skatter och klenoder som skövlats, språk som förbjudits, tidningsredaktioner som demolerats, filmer som beslagtagits. Allt för att kuva och härska över människors tankar.

Kulturens kraft är mäktig! Släpp den loss och låt den genomsyra hela samhällskroppen.

Elisabeth Cima Kvarneke Vänsterpartiet i Mörbylånga

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.