Annons

Köttfria dagar löser inga klimatproblem och missgynnar svenskt lantbruk

Insändare • Publicerad 29 februari 2012

Dessvärre förespråkar en del storstadspolitiker köttfria dagar i skolor och andra offentliga serveringar. Inte nog med att de lever långt ifrån naturen och lantbrukets verklighet, menar de alltså sig ha rätt att sätta sig över människors fria val att själva få bestämma vad man vill äta. Vi menar istället att politiker inte vet bättre och ska inte bestämma vad folk ska äta.

Ofta hänvisas det till att köttfria dagar skulle rädda klimatet, men köttfria dagar i Sverige skulle ha en mycket marginell effekt på jordens klimat. Världsnaturfonden pekar på ny forskning där djur som betar och håller det svenska landskapet öppet har mycket mindre klimatpåverkan än vad man tidigare trott. Svensk köttproduktion är bland de mest klimatvänliga i världen. Men köttimporten till Sverige har ökat de senaste 20 åren och uppgår idag till runt hälften av vår köttkonsumtion. För klimatets skull bör vi producera mer kött i Sverige och istället minska köttimporten.

Annons

Det är i sammanhanget ironiskt att de röda och gröna partierna, som köttförbudsförespråkarna ofta tillhör, vill återinföra handelsgödselskatten, höja bränsleskatterna och införa kilometerskatt. Det skulle öka kostnaderna för svenskt lantbruk och bidra till mer import från länder vars livsmedelsproduktion inte är så effektiv och miljövänlig som Sveriges.

Istället för köttfria dagar bör vi istället arbeta med att minska matsvinnet i det offentliga, på restauranger och hemma – varje europé kastar nämligen i genomsnitt 179 kg mat om året. Mer fokus bör också läggas på hur kommuner och landsting kan upphandla miljövänlig och närproducerad mat. Svenskt lantbruk behöver dessutom bättre villkor - det skapar jobb, är miljövänligt och bidrar till en levande landsbygd.

Det är positivt med information kring den mat vi äter, och att det finns vegetariska rätter som alternativ till kött och fisk i skolmatsalar, på sjukhus och på restauranger, men köttfria dagar är tvång och inskränker människors valmöjligheter. Människor kan och vill själva välja vad de äter.

Jan R Andersson (M)

riksdagsledamot Kalmar län

Sten Bergheden (M)

riksdagsledamot Skaraborg, lantbrukare

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons