Kommunerna på Öland måste använda öländska matråvaror

Insändare • Publicerad 17 augusti 2010

”Självklart ska Öland kunna bli centrum i Matlandet Sverige”, skriver Lisbeth Lennartsson (c) och Göran Backrot (c) i en insändare i Ölandsbladet den 7/8, där de räknar upp en massa öländska matprodukter. Hur kommer det sig då att dessa utmärkta öländska råvaror och produkter i så liten utsträckning används i de kommunala köken på Öland?

Ska Öland kunna sätta sig på kartan som Matland på allvar, så måste Ölandskommunerna se till att maten som kommer på borden i öländska skolmatsalar och kommunala serviceinrättningar och som serveras som pensionärsmat också är lagad av öländska råvaror så långt det bara är möjligt. Då duger det inte längre att Ölandskommunerna köper importerade livsmedel som lika väl kan produceras på Öland.

Ska Öland kunna bli Matlandet Öland måste Ölandskommunerna gå i bräschen och kunna visa att dom använder sig av de öländska matråvarorna!

Per Lublin (Öp i Borgholms kommun)

Bloggskrivare på www.kommun.just.nu                                

Thomas Wahlqvist (Öp i Borgholms kommun)

Ambassadör för Matupproret

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.