Annons

Kommunens dåliga ekonomi

Insändare • Publicerad 27 februari 2013

Vi kristdemokrater har verkligen försökt att peka på åtgärder för att få ordning på kommunens usla ekonomiska situation. Något påtagligt intresse verkar inte finnas inom det ledande skiktet för att komma tillrätta med problemen. Borgholms kommun är snart att liknas vid en ”grekekonomi”.

Juni 2011 skrev vi den första motionen att låta en utomstående konsult göra en total genomlysning av den kommunala organisationen. Tydligen en känslig fråga för vi fick inget gehör ens hos våra egna inom alliansen, vilket innebar att vi drog tillbaka motionen.

Annons

November 2011 formulerade vi om motionen, så att de övriga allianspartierna kunde godkänna den. Förändringen var att låta den nya kommunchefen, som var på gång in, göra utredningen istället för en utomstående konsult. Vi är av den bestämda uppfattningen att det går att rationalisera i kommunens chefsbestånd och övrig byråkrati.

Kommunledningskontoret föreslår i en tjänsteskrivelse den 2012-04-18 att anse motionen besvarad eftersom det vi ville uppnå ingår i kommunchefens uppdrag att kontinuerligt se över organisationen. Hittills har inget hänt.

Vi politiker har vid ett flertal tillfällen fått information av ekonomichef Lars-Gunnar Fagerberg, där han pekar på att vi har 50-60 för många anställda i kommunen i jämförelse med andra kommuner i motsvarande storlek.

Enligt uppgift har det i stort sett inte sagts upp någon alls, undantaget att det dragits ner på visstidsanställningar och timvikariat och att några pensionsavgångar inte har tillsatts med ny personal. Det är förmodligen sådana tjänster som är ute i verksamheten och behövs för att hjälpa de behövande med livets basala behov som i vanlig ordning minskats.

Som exempel infördes för ett par år sedan en ”ryggsäcksorganisation” inom socialförvaltningen där fotfolket med hjälp av ett dataprogram för trekvarts miljon, var 5 vecka skall upprätta ett nytt arbetsschema. Denna ”ryggsäcksorganisation” kostar dryga 3 miljoner om året, en organisationsform som i en kommun av Borgholms storlek får anses totalt onödig.

Under den senaste veckan kunde man läsa att det inom socialförvaltningen krävs besparingar på 8,5 miljoner under innevarande år, men de tror inte själva på att kunna åstadkomma denna besparing. Bedöm själv, ni som läser detta.

Att peta i tjänstemannaorganisationen på mellannivå verkar vara att gå in på fridlyst område i den här kommunen, men som det ser ut är tendensen att den organisationen snarare växer istället för att minska. Det senaste hugskottet i den riktningen, är att en samordnare är på gång att anställas på samhällsbyggnadsförvaltningen med hänvisning till att grannkommunen har en sådan tjänst på deras förvaltning. Samhällsbyggnadsförvaltningen i vår kommun har närmre 30 anställda, i grannkommunen är de mindre än hälften så många. Någon samordnare behövs inte, uppgiften kan med fördel skötas av förvaltningens två högsta tjänstemän.

Det finns kommunledningar i andra kommuner som har modet att plocka bort stora delar av mellanchefsfunktionerna med resultatet att de fått en bättre och effektivare organisation. Det är dags för Borgholms kommun att göra något liknande.

Det är utan tvekan något som är fel inom vår kommuns högsta ledning.

Man kan kort och gott konstatera att uttrycket ”sådan husse sådan hund” är gångbart i Borgholms kommun.

Annons

 

Arne Sjögren

Mikael Almqvist

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons