Kommunalrådet svarar på kritik

Insändare • Publicerad 16 november 2009

Sign: Daniel Nilsson (m) insändare i denna tidning lördag 7/11 vittnar om att insändarskribenten tycks sakna prenumeration på tidningen Ölandsbladet.

I annat fall borde skribenten veta att jag knappast kan kallas tystlåten och att Borgholms kommun är en attraktiv, händelsefylld kommun som ligger långt framme i bland annat näringslivssatsningar, miljöarbete, folkhälsa och trygghet.

Företagen i Borgholms kommun har det senaste året haft en tillväxt som ger kommunen ett toppbetyg med 24:e plats bland landets 290 kommuner enligt Företagarnas senaste rankning. Borgholms kommun fick nyligen en hedrande 33:e plats bland landets alla kommuner när det, som följd av politiska beslut, gäller andelen kommunala miljöbilar. Enligt polisens stora trygghetsundersökning anser invånarna i Borgholms kommun att vi bor i den tryggaste kommunen i Kalmar län.

Här råder stor vilja till investeringar bland såväl företag som privatpersoner. Ett gott samarbete i kommunledningen lägger grunden för en fortsatt positiv utveckling.

I egenskap av kommunalråd får jag stå ut med både ris och ros, det är en del av uppdraget.

Ett tack vill jag ändå särskilt rikta till alla de moderater på Öland som de senaste dagarna tagit avstånd från och beklagat insändaren.  Mitt politiska arbete bygger i grunden på Centerpartiets socialliberala värderingar i nära samarbete med Allianspartierna i vår kommun.

Jag har en stark övertygelse om alla människors lika rätt och värde. Vår generations ansvar för miljö och klimat kan inte läggas över på framtida generationer. Jag vill gärna öka möjligheten för människors egna val, uppmuntra entreprenörskap och egna initiativ, jag vill ha en stark grundläggande samhällstrygghet som bas.

Under de senaste åren har miljardinvesteringar gjort i Borgholms kommun inom framförallt turism och jordbruk. Investeringsviljan och därmed framtidstron ser ut att fortsätta oavkortat de närmaste åren.

Borgholms kommun är redan en av landets nötkreaturtätaste kommuner, Ett starkt och uthålligt jordbruk möjliggör det öppna öländska natur- och kulturlandskapet som är grunden i besöksnäringen.Vår ambition  i det pågående arbetet med Vision 2014 är att Borgholms kommun skall bli en av de främsta turismkommunerna i landet.

Det kommunala planarbetet med ny detaljplan i norra Ölands centralort Löttorp, satsningar på handelsstaden Borgholm med tillhörande boendemöjligheter i projektet Framtid Borgholm tillsammans med möjlighet till attraktivt boende och enkel arbetspendling från Rälla -Stora Rör ger nya och bättre förutsättningar för utveckling.

De arbetstillfällen som skapas tack vare företagares och privatpersoners framtidstro och investeringsvilja bidrar till den jämförelsevis låga arbetslösheten i vår kommun. Min ambition är att Borgholms kommun ytterligare skall förbättra servicen för de behov företagen har och därigenom också nå ett ännu bättre företagsklimat.

Mitt och Allianspartiernas mål är att Borgholms kommun skall vara självförsörjande på miljövänlig energi år 2014. Vi är långt komna på den vägen och deltar under ledning av Regionförbundet i Kalmar län i det nationella nätverket Uthållig kommun. Vi deltar också aktivt i arbetet för bättre Östersjömiljö inom samarbetsorganisationerna Kalmarsundskommissionen samt mellan de sju stora Östersjööarna, Baltic seven, B7. Signaturen Daniel Nilsson (m) är varmt välkommen att ägna sin kraft och energi åt att bidra till en fortsatt positiv utveckling av Borgholms kommun.

Med vänlig hälsning

Lisbeth Lennartsson (c)

kommunstyrelsens ordförande Borgholms kommun

samt ordförande Ölands Kommunalförbund

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.