Annons

Kent Ingvarsson har misslyckats i Mörbylånga

Insändare • Publicerad 13 oktober 2009

Det blir allt tydligare hur moderaterna har misslyckats med styret av Sverige och min egen hemkommun Mörbylånga. Ungdomsarbetslösheten är bland den högsta i Europa och särskilt snabbt har den ökat i borgerligt styrda kommuner. I Mörbylånga har antalet ungdomar som är utan jobb ökat med över 300 procent på ett år!

Misslyckandet ser vi även i antalet företagskonkurser. Bland de 10 kommuner i Sverige där andelen företagskonkurser per invånare varit som störst är den absoluta majoriteten borgerligt styrda. I Mörbylånga har åtta viktiga företag kraschat det senaste året. Även utanförskapet växer. Köerna till socialkontoren ökar lavinartat. I Mörbylånga betalades under andra kvartalet i år 800 000 kronor ut i socialbidrag, vilket är en ökning med sex procent jämfört med kvartalet innan.

Annons

Moderaterna gick till val nationellt och lokalt på fler jobb och minskat utanförskap. Resultatet har blivit färre jobb och fler i utanförskap. Givetvis är lågkonjunkturen internationell, men mycket hade kunnat göras annorlunda som gjort Mörbylånga mindre sårbart. Exempelvis hade regeringen inte behövt låna till skattesänkningar, där de med högst inkomster har gynnats mest. Skattesänkningarna har inte lett till nya jobb, utan bara till att ytterligare öka klyftorna mellan människor och urholka ekonomin. Statens budgetunderskott innebär att alla som bor i Mörbylånga tillsammans är skyldiga hiskliga 159 miljoner kronor.

Om regeringen inte hade skurit ned på utbildningsplatserna hade arbetslösheten också kunnat vara lägre. Och om regeringen hade kunnat ge kommunerna långsiktiga löften om mer pengar till välfärden hade besparingar och uppsägningar i kommunen kunnat undvikas. Jag tycker att det är oanständigt att det ska vara barnen och ungdomarna som ska behöva betala priset för krisen. Det behövs mer personal i skolan och förskolan, inte färre.

Det politiska misslyckandet måste tillskrivas både statsminister Fredrik Reinfeldt och kommunalrådet Kent Ingvarsson. Kent Ingvarsson ska personligen stå till svars för varför ungdomsarbetslösheten har tillåtits skena iväg i Mörbylånga. Varför har han och moderaterna inte föreslagit fler aktiva åtgärder för utbildning och praktik? Och varför har Mörbylånga tillåtits rasa med nästan 60 platser i Svenskt Näringslivs ranking över lokalt företagsklimat sedan 2006? Mörbylånga tillhör bottenligan i Sverige med plats 241. Var finns idéerna hos Moderaterna i Mörbylånga för ett ökat företagande?

Vi socialdemokrater är beredda att axla ansvaret för Mörbylånga. Vi sätter jobben först. Arbetslösheten vill vi möta genom investeringar i framtidens jobb. Det kräver utbildning, minskade klyftor och utvecklad välfärd. Om Sverige hade haft en socialdemokratiskt ledd regering hade vi i Mörbylånga fått statliga resurser som motsvarar nästan 150 nya jobb och utbildningsplatser. Vår föreslagna satsning på ett brett Kunskapslyft hade därtill givit oss omkring 40 nya platser på Komvux. Satsningen för fler anställda i välfärden under åren 2010-2012 hade för Mörbylånga inneburit en förstärkning av den kommunala ekonomin på 10 miljoner kronor.

Nu behövs en ny färdriktning för Mörbylånga med investeringar i fler jobb. Våra gemensamma resurser måste användas till jobbskapande åtgärder, inte till skattesänkningar för de allra rikaste. Mörbylånga måste bli möjligheternas kommun för alla – inte bara för några.

Michael Granstedt (S)

Ledamot Mörbylånga

kommunfullmäktige

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons