Kass TV-signal

Insändare • Publicerad 13 augusti 2013

Så har det hänt igen, en långvarig period av kass tv-signal.

För snart ett år sedan uppgraderades huvudsändare i Bälshult, Emmaboda. Detta borde gett bättre signal, men det verkar snarare tvärt om.

Atmosfäriska störningar säger man. På den gamla analoga tiden märkte man av detta fenomen genom att bilden blev brusig, grynig, men man kunde titta på den i alla fall.

Nu klarar inte digitalmottagaren detta utan slocknar, och meddelar att man ska kontrollera antennen och riktningen.

Teracom har träffat branchfolk på Öland för att få klar för sig hur utbrett problemet är. Men dom tycks inte ta vårt problem på alvar.

Man har en slavsändare i Ramsätra för att ”lösa” någons problem. Men eftersom en slavsändare återutsänder huvudsändarens signal så blir det ju "skit in och skit ut".

Ölänningarnas problem bottnar sig bland annat i att vi sedan tvns barndom varit tvungna att sätta upp förhållandevis stora antenner, med åtföljande högre känslighet. Detta innebär att den så kallade atmosfäriska störningen, som i själva verket är en tvsignal från en sändare någonstans i Europa som ställer till det.

Denna har samma frekvens som MUX 1 på kanal 45, där våra fria program ligger. Detta fenomen orsakar dessa störningar (min teori).

Hade huvudsändare legat hälften så långt bort hade dess signal varit dubbelt så stark och hade överröstat den störande signalkällan.

Vi betalar vår TV-licens men får inte det vi betalar för. Ska vi kräva att detta problem löses en gång för alla genom att Teracom levererar signalen via fibernät?

Detta är knappast genomförbart.

En lösning, för förståelsen, kan ju vara att de ansvariga ser på tv via en mottagare som sitter i Borgholm till exempel. Då får man svart på vitt hur vi har det.

 

 

Leif Ehnemark

Borgholm

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.