Juholt, det fordras ordning och reda
Trots att det bara är tre år sedan Sverige och världen drabbades av en ekonomisk kris står nu en ny inför dörren. Läget är både allvarligt och svårbedömt. Än är det för tidigt att säga hur Sverige kommer att drabbas. Men klart är att vi står bättre rustade än andra. Skillnaden består i att Sverige, till skillnad från många andra länder har ordning och reda i de offentliga finanserna.
En viktig förklaring till den goda svenska grunden står att finna i det finanspolitiska ramverk som togs fram på 1990-talet. Det var ett ramverk som följde utifrån Centerpartiets och Socialdemokraternas erfarenheter av skära ner stora summor i de offentliga utgifterna efter att Sverige under en lång tid levt över sina tillgångar. Ingen av oss ville gå igenom ett så allvarligt läge igen. Ramverket har hjälpt Sverige genom flera kriser. Tack vare bestämmelserna om budgettak, överskottsmål och hur budgetbeslut fattas står Sverige idag bättre rustade än många andra länder.
Mot bakgrund av detta är det både förvånande och upprörande när socialdemokraternas partiledare och länspolitikern Håkan Juholt i sitt sommartal i Stockholm valde att ta så lätt på de ramar och regler som vi tillsammans en gång var med om att ta fram. Istället för att erkänna den betydelse som sunda finanser har, inte minst för ett litet och exportberoende land, valde Juholt att raljera över betydelsen av att få plus och minus att gå ihop.
En viktig fråga är därför om Juholts lättvindiga inställning till ordning och reda i statsfinanserna är något som genomsyrar Socialdemokraterna? Håller övriga socialdemokratiska riksdagsledamöter, kommun- och landstingspolitiker här i Småland med om att det inte är så viktigt att plus och minus går ihop? Har Anders Henriksson i landstinget samma syn på finanspolitiken som partibrodern Håkan Juholt? Eller, står ni fast vid det finanspolitiska ramverk som varit och är så viktigt för Sveriges ekonomi. Det är dags för Socialdemokraterna att ge besked.
Att Socialdemokraternas partiledare nu tar så lätt på det finanspolitiska ramverket är högst anmärkningsvärt. Skulle Juholts inställning slå igenom skakas själva grunderna för den svenska ekonomin. Fick Juholt som han ville är risken stor att Sverige återigen skulle få uppleva samma typ av kris som vi gjorde på 90-talet då hans företrädare Göran Persson möttes av hånflinande finansmän och nedskärningen av offentliga utgifter var brutal.
De ekonomiska grunderna är desamma för ett land som för ett hushåll. Inkomster och utgifter måste gå ihop. Att låna till utgifter, oavsett om det gäller en privatperson som vill köpa en ny tv eller en regering som vill göra nya infrastruktursatsningar, är ingen hållbar väg att gå. Det är också därför vi välkomnar Moderaternas besked att de vill skjuta på införandet av ytterligare jobbskatteavdrag. I svåra tider är det viktigt att ha marginaler. Vi vill slå vakt om grunderna för det finanspolitiska ramverk som tjänat oss så väl.
Sverige och världen har en orolig tid framför sig. Men tack vare Centerpartiets initiativ till det finanspolitiska ramverket från 90-talet och Alliansregeringens ansvarstagande politik under 00-talet står vi bättre rustade än många andra. Får Centerpartiet bestämma prioriterar vi nu jobbskapande insatser, fortsatt grön omställning och förbättrad social trygghet. Får Socialdemokraterna som de vill går vi en osäker tid till mötes.
Maud Olofsson, Centerpartiets partiordförande
Anders Åkesson, riksdagsledamot (c) Kalmar län