Annons

Jordbruket måste få utvecklas – för den biologiska mångfaldens skull

Insändare • Publicerad 14 december 2012

De öländska jordbruksmarkerna är fulla av odlingsrösen och stenmurar som människan skapat i syfte att kunna bruka marken. De vittnar om tidigare generationers slit och om jordbrukets utveckling men utgör i dag många gånger hinder för det moderna jordbruket.

Många lantbrukare skulle behöva slå ihop några mindre stycken mark till en större åker för att kunna bruka marken rationellt, eller rent av för att kunna bruka marken över huvud taget. Detta sätter dock den nuvarande lagstiftningen stopp för då det är förbjudet att t.ex. riva eller flytta en stenmur i odlingslandskapet. Stenmurar och odlingsrösen är nämligen skyddade, precis som till exempel pilevallar och småvatten, inom ramen för miljöbalkens bestämmelser om generellt biotopskydd. Denna lagstiftning syftar till att gynna den biologiska mångfalden genom att skydda småbiotoper och landskapselement som är viktiga för många djur- och växtarter. Biotopskyddet är således viktig men lagstiftningen, eller åtminstone dess tillämpning, behöver förändras för att komma i takt med tiden. Därför är det mycket välkommet att regeringen i torsdags fattade beslut om att ge Jordbruksverket i uppdrag att se över det generella biotopskyddet och dess konsekvenser för jordbruket. Verket ska även föreslå ändringar i nuvarande regeltillämpning i syfte att förbättra förutsättningarna för ett aktivt jordbruk samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras.

Annons

Någon kanske får uppfattningen att valet står mellan skydd av viktiga biotoper eller ett aktivt jordbruk. Så är dock inte fallet. Det räcker nämligen inte att bara skydda en stenmur i odlingslandskapet för att gynna de organismer som där lever. Det krävs också att den omgivande marken fortsätter att brukas då muren t.ex. behöver vara solexponerad för att det gynnsamma mikroklimat som växelvarma djur gynnas av ska uppstå. Med andra ord krävs ett aktivt jordbruk för att hålla markerna öppna och för att därigenom gynna de arter som biotopskyddet är tänkt att skydda. Därför krävs också ett biotopskydd som tar hänsyn till det moderna jordbrukets behov. Ett sätt att uppnå detta kan vara att utöka dispensmöjligheterna så att biotopskyddande odlingshinder kan flyttas eller enstaka tas bort. Det hade gynnat såväl jordbrukets konkurrenskraft som den biologiska mångfalden.

Jan R Andersson (M)

Riksdagsledamot, Kalmar län

Johan Hultberg (M)

Riksdagsledamot i miljö- och jordbruksutskottet

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons