Annons

Jordbruket en viktig framtidsbransch

Insändare • Publicerad 10 februari 2012

Konsumenterna visar ett allt större intresse för lokalt, regionalt producerad mat.

Att livsmedelsproduktionen i Sverige minskar och flyttar utomlands är inte bara en fråga om sysselsättning i vårt län. Det är också en miljöfråga då vi i Sverige har bra möjligheter att producera bra livsmedel av hög kvalitet och med förhållandevis korta transportsträckor. Det är också en fråga om bra djurhållning och idag producerar vi livsmedel men, vi är dåliga på att förädla dessa. Kalmar län ligger i topp i landet när det gäller antalet anställda inom jordbruket. ~40 procent av lantbruksföretagen i vår region har en eller flera anställda. När det gäller investeringsviljan hos lantbruksföretagen ligger Kalmar län i topp bland de tre bästa länen i landet.

Annons

Samtidigt som vi marknadsför länet som hälsolän måste vi också bli bättre på att ställa hårdare krav i våra kriterier när vi upphandlar livsmedel, till exempel att djurskyddsaspekterna följer de svenska kraven. Att vi sedan inför ursprungsmärkning på allt kött ser vi som en självklarhet.

Kalmar län har några av de starkaste turistvarumärkena i landet och kan vi koppla ihop dessa med livsmedelsproduktionen skulle båda näringarna tjäna på detta. Gårdshandel och närproducerad mat ~parallellt med traditionella stormarknader är framtiden.  Att kunna handla sin mat på nära håll blir allt fler förunnat.

Som vi ser det har vi minst två framtidsbranscher i Kalmar län som alltid kommer att finnas. Jordbruket eftersom människor alltid kommer att äta och någon måste leverera. Besöksnäringen likaså eftersom människan är nyfiken av sin natur och kommer alltid att resa och uppleva saker.

Vår landsbygdminister Eskil Erlandsson (C) har en vision om att Sverige skall bli Europas nya matland. Moderaternas vision är att Kalmar län tillsammans med jordbruket och besöksnäringen blir Sveriges matlandskap nummer ett.

Därför vill Moderaterna i Kalmar län att Regionförbundet genomför en framtidsstudie för jordbruket i vårt län tillsammans med LRF. En studie som till exempel kan utröna om det är förädlingen av jordbruksprodukterna som kan stärka konkurrenskraften och skapa en levande landsbygd med framtidstro.

Ledamöter för Moderaterna i Regionstyrelsen

Eddie Forsman

Kent Ingvarsson

Malin Petersson

Annons

Lars Blomberg

Micael Glennfalk

Harald Hjalmarsson

Henrik Yngvesson

Kaj Holst

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons