Jobben är vår mest prioriterade fråga

Insändare • Publicerad 11 november 2013

 

Om vi ska klara framtidens välfärd måste fler jobba. Därför har vi socialdemokrater satt upp ett mål om att Sverige senast år 2020 ska ha EU:s lägsta arbetslöshet. Företagen i Kalmar län behöver en aktiv näringspolitik som skapar förutsättningar för fler och växande företag som kan expandera och nyanställa människor.

 

I dagens globaliserade värld kan vi aldrig konkurrera med låga löner. Istället måste företag från Kalmar län och andra delar av landet, vara världsledande på att ta fram och leverera nya varor, nya tjänster och nya affärsidéer. Genom att stärka arbetskraftens kompetens kan Sveriges innovationsförmåga vässas och produktiviteten öka. För oss är det därför oerhört viktigt med en satsning på högskolor och universitet så att fler kan få en utbildning av hög kvalitet på Linnéuniversitet.

Istället har vi en regering som är märkbart ointresserad av att diskutera företagens villkor, som pekar ut näringslivet som ett särintresse och skär ner på antalet utbildningsplatser. Vår uppgift som politiker är att se till att företagen har de bästa förutsättningar att klara den internationella konkurrensen. För det krävs en strategisk samverkan mellan politik, näringsliv och akademi.

Fyra av fem nya jobb som skapas i Kalmar län, skapas i de små och medelstora företagen. Samtidigt har mindre företag särskilda utmaningar som kräver en bättre politik än i dag för att lättare expandera och nyanställa. Det kan handla om möjligheterna att nå ut på en exportmarknad, att minimera riskerna med att nyanställa personer, exempelvis arbetslösa ungdomar, eller få tillgång till riskvilligt kapital för sin verksamhet.

För att öka de mindre företagens möjligheter att skapa nya jobb vill vi att staten tar över ansvaret för den andra sjuklöneveckan. Det skulle innebära en stor avlastning, inte minst för de mindre företagen och gör att fler vågar anställa. Vi vill också att de svenska företagen ska få bättre draghjälp i att etablera sig på nya och växande marknader. För detta krävs större investeringar i exportstöd för de mindre företagen.

Moderaterna och den borgerliga regeringen har misskött näringspolitiken och samverkan med näringsliv och akademi. I flera undersökningar halkar nu Sverige efter när det gäller stärkt konkurrenskraft och förbättrad företagsklimat. Regeringens svar på detta är att låna till skattesänkningar. Det duger inte. För att bekämpa arbetslösheten finns inga genvägar.

Vi socialdemokrater vill istället bygga ett mer konkurrenskraftigt Sverige som leder till fler nya jobb - genom strategisk samverkan, investeringar i innovation och kompetens och förbättringar av de mindre företagens förutsättningar.

I morse hade 3600 arbetslösa ungdomar i Kalmar län ingen anledning att ställa väckarklockan. Med vår politik får de en lite jobbigare morgon, men ett betydligt bättre liv! Vi lägger stor vikt på företagens fortsatta utveckling för vi vet att det har en avgörande betydelse för Sveriges och välfärdens utveckling.

 

Socialdemokraterna i Kalmar län

Lena Segerberg, distriktsordförande

Håkan Juholt, riksdagsledamot

Lena Hallengren, riksdagsledamot

Krister Örnfjäder, riksdagsledamot

Désirée Liljevall, riksdagsledamot

Anna Hedh, EU-parlamentariker

Johan Persson, Kalmar

Peter Wretlund, Oskarshamn

Ann-Mari Fagerström, Emmaboda

Markus Lund, Nybro

Tomas Kronståhl, Västervik

Helen Nilsson, Vimmerby

Mattias Wärnsberg, Hultsfred

Jonas Erlandsson, Högsby

Robert Rapakko, Mönsterås

Ilko Corkovic, Norra Öland

Margaretha Lööf-Johansson, Södra Öland

Roland Swedestam, Torsås

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.