Annons

Jämlik vård mot psykisk ohälsa

Insändare • Publicerad 16 april 2012

Varför har inte äldre samma tillgång till specialiserad psykiatrisk vård som yngre?

Frågan är berättigad med anledning av Socialstyrelsens rapport ”Äldres behov av psykiatrisk vård och stöd”. Rapporten visar att äldre missgynnas och att gruppen inte får tillgång till specialiserad psykiatrisk vård i samma utsträckning som yngre. Som följd av det riskerar äldre att underbehandlas för sina psykiska åkommor. Trots att 12-15 procent av befolkningen över 65 år lider av nedstämdhet och depression är användningen av samtalsbehandling i det närmaste obefintlig. Det är en märklig ordning att en grupp med störst behov får minst samtalsbehandling. Istället försöker man lösa problemet med läkemedel vilka kan ge allvarliga biverkningar.

Annons

Rapportens resultat pekar på behovet av centrala åtgärder i våra landsting för att psykiskt sjuka äldre ska kunna garanteras en god psykiatrisk vård. Det är viktigt att landstinget i samverkan med kommunerna ökar sin kompetens och sprider kunskap kring äldres psykiska ohälsa. Patienten får inte hamna i kläm mellan olika förvaltningar inom landstinget, eller bollas mellan kommun och landsting. Nu behandlas äldre med psykiatrisk problematik stor utsträckning inom primärvården och äldreomsorgen utan att man får tillgång till specialistpsykiatri. Landstinget måste bli bättre på att tidigt upptäcka äldre i riskzonen. Det sker bl a genom att utveckla kunskapen om äldres hälsa och sjukdomar (geriatrik) ute på våra hälsomottagningar. För kommunerna kan det handla om att ha särskilt anställda psykiatrisjuksköterskor införa psykiatriteam för äldregruppen enligt den modell som t ex finns i Borgholm. 

Det bor många äldre i Kalmar län, och även om det oftast är kommunen eller hälsocentralen som är vårdkontakten så är det landstingets psykiatriförvaltning som har det yttersta ansvaret för psykiatriverksamheten i länet. Socialstyrelsens rapport pekar på allvarliga brister. Om de finns även i vårt län måste de åtgärdas. För visst är det så att äldre har samma rätt till vård och behandling av psykisk ohälsa?

Pierre Edström

Folkpartiet liberalerna

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons