Annons

”Jag förstår ingenting!”

Insändare • Publicerad 29 november 2008

INSÄNDARE

Jag förstår förstås att Ölandskommunerna vill bygga för att locka hit nya innevånare som kan betala skatt. Men måste det som byggs bli så fult?

Annons

Nej jag tror inte att jag vet bäst men somligt framstår som ovedersägligt. Och räcker det inte snart? Var finns alla arbetsgivare som borde lockas hit samtidigt? Räcker dricksvattnet föresten? Är vattenkvaliteten tillräckligt bra? Borde man inte fundera på vad det är hos Öland som lockar turister och inflyttare och skydda det?

Jag börjar bli lite trött på besvikna vänner som nyss sagt att Öland är ju alltid Öland och sen tystnar efter ett besök. Turisterna de omhuldade kanske också tröttnar när Öland förfulas. Natur och kulturvärden byggs bort. Vad finns kvar? Skördefesten? Bada kan man göra på andra ställen.

Och borde man inte ta reda på vad som är den typiska öländska byggnadskaraktären och anpassa nybyggnationen efter det? Värna om kulturarvet så att säga?

I miljöbalken talas om lokaliseringsprincipen något som tyckts ha gått Mörbylånga kommuns näsa förbi. Mark som köpts i spekulationssyfte kanske inte alltid är den mest lämpliga för bebyggelse. Då ska man inte bygga där oavsett vem exploatören är och vad han vill! Läs gärna om hushållning med markresurser, också i Miljöbalken!

Det kan inte vara en hållbar utveckling att bygga stora villor intill betesmark och tro att folket som flyttar in är av en särskild sort som tål flugor i middagsmaten och koskit i torktvätten. Och inte är det särskilt hänsynsfullt mot nya invånare att placera dem i den situationen.

Den här utspretade byggnationen som pågår leder till ännu fler bilar på vägarna med miljöskadliga utsläpp. Vägarna blir barriärer som sommartid förhindrar rörligheten för invånarna.

Öland är inte heller tillräckligt stort för att rymma en mängd utkastade villaområden överallt och ändå behålla karaktären med en fri och öppen natur. Till slut tvingas man asfaltera halva Öland för att tillgodose folks behov av att kunna köra in till huvudorten och handla – de som fortfarande står upp förstås, resten vinglar väl omkring på sina små tomter chokade av alla avgaser. (nej det där var nog ett skämt).

Förtäta tätorten istället och åstadkom en samlad bebyggelse som inte tränger ut de av riksdag och regering högt prioriterade jordbruken. Bönderna här blir hänsynslöst kringbyggda och i förlängningen kommer de att tvingas lägga ner när de inte längre fritt kan förfoga över sina marker. Vem ska då hålla marken öppen? Parkarbetare är dyra. Vem ska föda oss arbetare och tjänstemän? Vem ska vara de närande som ser till att det finns mat i affärerna som vi tärande kan köpa?

Vi är alla satta att förvalta arvet till våra barn VI har inga rättigheter VI har bara skyldigheter gentemot nästa generation. Det som nu pågår påminner osökt om skarvarna som en gång i tiden fanns i sundet – när en ö blivit förödd flyttar de till nästa och siste man spränger bron efter sig.

Kerstin Stiby

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons