Jag är ingen ”Försörjningsbörda”

Insändare • Publicerad 13 april 2010

Läser helsidesartikeln i Ölandsbladet den 10 april om ”Försörjningsbördan för de arbetande ölänningarna.

Idag försörjer 100 personer i arbetsför ålder i Borgholm 81 medborgare under 18 år respektive över 64 år”. Än värre blir det om några år.

Vadå, försörjer?! Som pensionär uppbär jag nu den del av min lön som satts av under min yrkesverksamma tid och som är en av staten innehållen lön. Av min pension betalar jag kommunal skatt. Kommunen får också del av det statliga skatteutjämningssystemet, som delvis baseras på antalet boende och mantalsskrivna i kommunen. Jag vet, att den del som avsatts av min pension under mina 42 år yrkesverksamma år redan är förbrukad av stat och kommun. Så fungerar pensionssystemet. Pengarna kan ju inte läggas i malpåse tills det är dags att ta ut dem. Vi har i en demokratisk process kommit överens om att våra pensions-pengar ska hanteras så. Aldrig någonsin snuddade jag vid tanken, att mina pensionerade föräldrar eller för den delen pensionärer i allmänhet utgjorde en ”försörjningsbörda” för mig via skattsedeln! Inte heller nu, när jag själv är pensionär, känner jag att jag är försörjd av någon ”i arbetsför ålder i Borgholm”. Att bunta ihop pensionärskollektivet och säga att vi utgör en ”försörjningsbörda” är oanständigt!

Börje Robertsson (årsmodell 36)

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.