Annons

Investeringar i Mörbylånga

Insändare • Publicerad 11 maj 2007

INSÄNDARE

Med anledning av diverse insändare och telefonsamtal beträffande det ekonomiska investeringsutrymmet i Mörbylånga samt försäljningar av en del kommunala fastigheter vill jag gärna ge följande förtydligande.

Annons

Under de senaste åren har Mörbylånga kommun investerat i ny- och ombyggnader cirka 300 miljoner. Av detta har kommunen självfinansierat med egna medel 100 miljoner och därutöver höjt sin låneskuld med 200 miljoner. Investeringarna har varit nödvändiga dels beroende på eftersatt underhåll, ändrade regler i arbetsmiljökrav och utökat behov av mer kommunal service. Ibland måste investeringar genomföras med lånat kapital. I Mörbylångas fall har det varit helt nödvändigt med den utveckling och därmed också ökad inflyttning vilket i sin tur också ställer högre krav på mera kommunal service. Under den senaste mandatperioden genomfördes ett antal möten där politikerna diskuterade framtida utveckling. Här fastställdes också en strategi för framtiden. Bland de långsiktiga mål som det fanns konsensus för var att den kommunala ekonomin i framtiden måste lämna ett överskott på 1procent av omsättningen. I regelverk för god kommunal ekonomisk hushållning rekommenderas det att överskottet bör uppgå till 2 procent.

Ett annat mål som också fastställdes var att från och med 2008 skall kommunen börja amortera på befintliga lån, samt att kommunalskatten skulle vara oförändrad. I den situation som kommunen nu befinner sig i med ytterligare investeringsbehov på 200 miljoner behövs en längre planperiod för att klara ut detta. För närvarande finns två stora beslutade investeringar; Ny låg- och mellanstadieskola i Färjestaden samt nytt eller ombyggt äldreboende i Degerhamn. Båda dessa byggnationer är i dagsläget beräknade till cirka 30+10 miljoner. Till detta kommer sedan mindre renoverings- och utvecklingsinvesteringar som vatten och avlopp. För att inte äventyra kommunens framtida ekonomi måste därför övriga investeringar flyttas framåt i tiden. Begränsar vi inte våra investeringar under 2007 och 2008 så kommer det att äventyra hela den kommunala ekonomin för lång tid framöver när det ökat behov av driftskapital. Vi behöver ett antal år för konsolidering. Den bas vi behöver bygga upp genom längre tid för planerade investeringar skall användas till utveckling och förädling av den löpande verksamheten i våra förvaltningar. Högre kvalitet på vår äldreomsorg, förstärkning inom dagis- och förskolor. Ökade driftsbidrag till våra förenings- och kulturverksamheter har länge fått stå tillbaka för ökade ränte- och driftskostnader. Vi måste också se över vårt lokalinnehav. Här måste till en omflyttning och annan förpackning av verksamheterna med bättre utnyttjande av tomma lokaler. Överskottslokaler bör sedan säljas för att användas till omstruktureringar och utveckling.

För att bemöta de insändare som införts i olika tidningar beträffande försäljning av Kyrkskolan i Mörbylånga vill jag bara göra följande tillrättaläggande. Underhållskostnader för att nå en god standard på Kyrkskolan är beräknad till 1,5–2,5 miljoner. Därtill kommer en handikappanpassning senast 2010. Olika föreningar har också erbjudits att ta över lokalerna utan kostnad. Här har dock samtliga tillfrågade meddelat att man gärna vill utnyttja skolan för sin verksamhet men är inte beredd att ta något ansvar för skötsel och underhåll. Vad som då återstår är försäljning där en entreprenör vill förvärva fastigheten och starta ny verksamhet i kommunen. Vi måste ständigt se över vårt lokalbehov och inför varje budgetperiod fundera på alternativa användningar. Vi måste få ordning och reda i rapporter till lokalstyrgruppen när det gäller överblivna lokaler men också när nya lokalbehov uppstår. Jag helt övertygad att detta kommer medföra bättre ekonomi i kommunens lokalförvaltning. Det kommer säkert medföra att andra fastigheter som inte utnyttjas också kommer att säljas eller upplåtas för andra verksamheter.

Kent Ingvarsson (m)

Kommunstyrelsens ordförande i Mörbylånga kommun

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons