Invandrare, en samhällsresurs
Vårt mångkulturella Sverige fryser i kylan och snålblåsten från TV:s utsändningar denna veckan.
I dessa dagar finns det anledning att titta lite närmare på hur det ser ut i vårt land och hur Sverige är uppbyggt. Historiskt vet vi att Sverige berikats med invandring, sedan 1500-talet, som bidragit med kunskap och entreprenörsanda samt arbetat i och startat många företag som senare blivit våra stora exportindustrier. Under en period 1879 1888 hade vi nödtorft i Sverige och 50 000 personer per år emigrerade till USA för att avstanna när industrialiseringen tog fart. De bröt upp för att få en bättre och tryggare tillvaro för sina familjer.
Efter andra världskriget kom första flyktingvågen från framförallt Baltikum och från Finland kom stora mängder för att arbeta i våra industrier, på 1950-talet från Ungern och under 1970- talet hade vi en arbetskraftsinvandrig från Grekland och forna Jugoslavien som hjälpte oss i våra exportindustrier samtidigt kom flyktingar från krigets Chile. Vissa orter i Småland hade inte kunnat hålla igång och expandera utan våra invandrare.
Krigen på 1990- talet bedrevs på Balkan och i Iran, Irak, Tjetjenien n och i Afganistan är det från mer avlägsna länder skyddsbehovet fanns och än i dag behöver människor bryta upp när faran blir för stor för människors liv. Det är en instinkt som varje människa har.
Sverige är ett land som gått i bräschen för att ta emot människor som måste fly från krig och elände. Vi tar emot kvotflyktingar via FN som alla civiliserade demokratier. Vi skall vara stolta över att vi har förmågan och viljan att göra detta.
I Folkpartiets Sverige ser vi våra invandrare som en samhällsresurs och är stolta över att låta människor i nöd komma till oss. Svenskar är ett turistande folk, vi reser i stora antal över hela världen, vi är vana vid mångkulturella samhällen och borde ha stor förståelse.
En av våra största gemensamma arbetsuppgifter framgent är att motverka allt som försvårar att våra invandrare integreras i Sverige. Vi måste tillåta att de får arbeta och leva här i lugn och ro. Kunskap i och dialog med människor från andra länder ökar vår förståelse och hjälper oss se och bedöma invandringen över ett längre tidsperspektiv. Fredsarbetet har mycket hö prioritet och i takt med fred och frihet minskar behovet att bryta upp.
De invandrare som får tillstånd att stanna här skall behandlas på samma sätt som andra svenskar!
Berne Klysing (fp)
Sam Wadin (fp)