Inte ett oviktigt val

Insändare • Publicerad 14 september 2009

När det bara finns en lista att rösta på i det lokala kyrkovalet, skulle man kunna tänka att det inte är så viktigt att delta. Har en röstat, är saken klar. Men riktigt så enkelt är det inte. På Öland upprätthålls inte den partipolitiska strukturen. Människor som vill satsa tid och intresse på församlingslivet och pastoratet ställer upp oberoende av var de hör hemma partipolitiskt. Men då blir möjligheten att sätta tre kryss vid de kandidater som man är särskilt angelägen om, viktig. Här finns en chans att uttrycka personligt förtroende. Det behöver förtroendevalda få känna.

I valet till stiftsfullmäktige och kyrkomöte finns det flera listor. Själv står jag på Frimodig kyrkas listor och ser denna nomineringsgrupp som det verkliga alternativet i kyrkovalet. Jag menar att partipolitiseringen i Svenska kyrkan nu visat sig vara förödande. Öppet sägs att riksdagspartier kommer till kyrkomötet för att deras representanter ska företräda partiernas politik. Det betyder i klartext att riksdagsbeslutet om samkönade vigslar kommer att röstas igenom utan att någon som helst teologisk utredning om äktenskapet har gjorts. Det är helt orimligt och det är inte bara min markering utan också biskop Sven Thidevalls. När partipolitiseringen får till konsekvens att teologin sätts på undantag och partierna genom sitt röstande isolerar Svenska kyrkan från viktiga ekumeniska partners, då finns det skäl att välja andra valsedlar än de partipolitiska. Svenska kyrkan och staten gick skilda vägar. Det måste få konsekvenser för riksdagspartiernas agerande, menar jag. Gärna partipolitiskt engagerade människor i de kyrkliga beslutsorganen men inte som företrädare för partierna utan som ansvarstagare för Svenska kyrkan.

Den kommande mandatperioden måste alla kyrkliga nivåer ägna sig åt problem med en krympande ekonomi. Det borde betyda kraftansträngningar för att Svenska kyrkan ska bli en levande, folklig Kyrka. Kyrkovalet är alltså inte ett oviktigt val.

Dag Sandahl

Frimodig kyrka

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.