Annons

Insändare: ”Vi vill absolut inte stoppa utvecklingen”

Kan inte oppositionen glädjas över kommunens framgångar?
Publicerad 18 februari 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ölands Gymnasium (numera Ölands utbildningscentrum) är en fastighet som oppositionen kan tänka sig att sälja.
Ölands Gymnasium (numera Ölands utbildningscentrum) är en fastighet som oppositionen kan tänka sig att sälja.Foto: Kenth Jönsson

Det är en fråga som ställdes för några dagar sedan. Visst kan vi det. Det finns nog inga meningsskiljaktigheter bland några partier om viljan till en positiv utveckling för kommunen. Däremot kan vi ha olika åsikter om tillvägagångssättet. Dessutom ligger det i oppositionens uppdrag att just opponera sig. Att invända och rösta mot, analysera samt kritisera majoritetens agerande och beslut när så är lämpligt.

Kommunen har under en tid gjort stora och många bra investeringar. En del av dem är t o m sådana som oppositionen har lagt förslag på (som t ex att prioritera hyresrätter i Rälla och Löttorp). Det är klart vi är glada!

Annons

Men det som vi i oppositionen brukar ha synpunkter på är:

1. Att vi känner en oro för finansieringen av stora investeringar. Det kan vara svårt att se helhetsbilden av kommunens investeringar i det långsiktiga perspektivet. För det blir fördyringar och så fattas det ideligen nya investeringsbeslut samtidigt som en del skjuts på framtiden och då används dessa medel till nya investeringar. Men de framskjutna kommer ju också så småningom ...

2. Att det finns en vilja att i huvudsak finansiera investeringar med lån som vi sedan lämnar vidare till kommande generationer. Vi ser hellre att vi i första hand säljer av tillgångar som ej påverkar vår basverksamhet. Exempel är hälsocentralen, Ölands utbildningscenter (fd Ölands gymnasium) samt fastigheterna där Strömgården och Soldalen numera är belägna (så snart det nya äldreboendet är färdigbyggt).

3. Att vi ofta läser om investeringar i lokalmedia, som om de redan vore beslutade fast vi inte ens har hört talas om dem. Ännu mindre fattat ett demokratiskt beslut. Senaste exemplen är nya fastigheter i Spjutterum och Rälla. Anledningen till detta är att majoriteten just har majoritet, de vet att de kan få igenom ett förslag utan oppositionens stöd. Inget egentligt fel på det. Men tänk om det vore så att förslaget skulle kunna bli ännu bättre om vi hade pratat om det över partigränserna?! Haft en dialog med möjlighet till en bred förankring?!

4. Att kommunen har tillförts stora statliga bidrag t ex i samband med flyktingvågen (som finansierat många av tidigare gjorda investeringar) och så även nu under Covid-19. Vi ska vara uppmärksamma på att detta är extraordinära statsbidrag som vare sig majoriteten eller oppositionen kan ta åt sig äran av eller förlita sig på framöver.

5. Att när det trummas ut hur bra det går för kommunen kan det kännas som ett slag i ansiktet på de medarbetare som har kämpat med effektiviseringar (ett annat ord för nedskärningar) bantade inköp och med deras ögon sett inte de bästa lönerna. Då kan det vara klädsamt att också informera om VARFÖR resultatet är så bra. För om vi sparar in på på vår basverksamhet för att få fina siffror naggas såväl stoltheten som glädjen i kanten.

Slutligen, vi vill absolut inte stoppa utvecklingen. Men eftersom vårt uppdrag är att fatta och ansvara för beslut vill vi också känna oss trygga med HUR vi fattar dem. Mer öppenhet, tydligare information och bättre beslutsunderlag skulle kunna göra stor skillnad.

För vi tror på Borgholms kommuns vision: ”Med gemensamma krafter utvecklar vi hela Borgholms kommun till något vi är stolta över. Nu och för framtiden.”

Framtid Ölands och Moderaternas representanter i kommunstyrelsen

Torbjörn Johansson, Annette Hemlin (FÖL)

Carl Malgerud, Marcel van Luijn (M)

Annons
Annons
Annons
Annons