GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Vi behöver satsa på folkhögskolorna, inte spara

Omställningen för folkhögskolorna med anledning av pandemin har varit krävande, liksom för så många andra. Att gå över till digital undervisning när inte alla har egna digitala verktyg som datorer och iPads är en utmaning.
”Att gå över till digital undervisning när inte alla har egna digitala verktyg som datorer och iPads är en utmaning”.
”Att gå över till digital undervisning när inte alla har egna digitala verktyg som datorer och iPads är en utmaning”.
Foto: Julia Lindemalm
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

En annan är att många utbildningar är svåra att genomföra utan fysisk närvaro. Inställda kurser och konferenser samt minskat internat har dessutom lett till minskade intäkter. Dessa inkomster har tidigare varit en god hjälp för att folkhögskolorna klarat sig bra ekonomiskt.

Vi vet också att skolorna står inför stora rekryteringsutmaningar då många lärare ska pensioneras. Därför driver Vänsterpartiet ett förslag att stoppa den årliga besparingen på 1 procent när budgeten ska tas i höst.

Detta sparbeting från regionen innebär 400 000 kronor mindre per år.

Tyvärr får vi inget svar om majoriteten kan ta bort sparkravet på folkhögskolorna när budgeten görs. De talar sig varma både för folkhögskolorna och för effektiviseringen på 1procent. Men ska folkhögskolorna utvecklas kan de inte fortsätta spara. Folkhögskolorna står inför svåra ekonomiska problem och då är det nödvändigt att majoriteten tar sitt ansvar. Att fortsätta kräva 1 procents besparing är ett slag i ansiktet på våra fantastiska folkhögskolor.

Linda Fleetwood (V) oppositionsråd

Sara Kånåhols (V)

Region Kalmar län

Läs mer