GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: ”Våra företagare är trötta på allt prat”

Centerpartisterna Johan Åhlund och Jessica Jämtin skriver i denna tidning beklagande om Moderaternas engagemang för Mörbylånga kommuns företagsklimat. Skribenterna antyder att det är Moderaternas fel att Mörbylånga nu simmar i det absoluta bottenträsket i Sverige.
Insändare • Publicerad 17 oktober 2021
Detta är en insändare i . Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det som nu behövs är verkstad. Klarar den politiska majoriteten att verkställa? Vi tror inte det.
Det som nu behövs är verkstad. Klarar den politiska majoriteten att verkställa? Vi tror inte det.Foto: Natalia Johansson

Förvisso var inte Åhlund och Jämtin aktiva i den lokala politiken före den nuvarande mandatperioden men det kan väl inte ha undgått dem vilken roll deras eget parti hade den förra mandatperioden? Den gemensamma nämnaren för kommunens styrning under perioden 2015–2021, då företagsklimatet har försämrats, är – Centerpartiet.

Det är intressant att notera att skribenterna menar att vi moderater är ensamt ansvariga för raset 2015–2018, trots att kommunen då styrdes av Alliansen, medan den fasta förankringen i bottenträsket som kommunen har haft sedan 2018 ”bär vi alla ansvar för”.

Den minnesgode erinrar sig att vi redan tidigt under förra mandatperioden inledde den politiska diskussionen om hur vi skulle kunna förbättra företagsklimatet. Det resulterade i att kommunfullmäktige med brett stöd antog en näringslivsstrategi för perioden 2016–2025. Ett visst arbete med att verkställa strategin inleddes, vilket bl.a. resulterade i att servicegarantier ingick som bilaga i budget 2018. Året efter var servicegarantierna borta och arbetet med näringslivsstrategin stannade av. Att döma av de senaste tre årens resultat i näringslivsrakningen stannade nog det mesta med bäring på förbättrat näringslivsklimat av.

Skribenterna skriver att nu, med mindre än ett år kvar av mandatperioden, så har man påbörjat ett ambitiöst arbete ”för att […] ta reda på vad det är som inte fungerar”.

Vår kritik handlar om denna senfärdighet och oförmåga att exekvera. För det första framgår det tydligt av Svenskt Näringslivs företagsklimatundersökning vad företagarna tycker är dåligt – det är bara att läsa. För det andra gjordes en omfattande analys redan 2015/16, bl.a. med utgångspunkt i företagsklimatundersökningen. Resultat blev kommunfullmäktiges näringslivsstrategi. För det tredje anlitade majoriteten en t.f. näringslivschef under sex månader 2018/19 med uppgiften att svara på hur kommunen skulle driva ett näringslivsfrämjande arbete.

Trots allt detta utrednings- och analysarbete tycker alltså skribenterna att vi ska utreda mer. Nej, det är inte mera utredningar som behövs. Våra företagare är trötta på allt prat. Det som nu behövs är verkstad. Klarar den politiska majoriteten att verkställa? Vi tror inte det.

Ulrik Brandén (M), oppositionsråd

Carl Dahlin (M), kommun- och regionpolitiker