Insändare: Var rädd om din sömn – lämna mobilen och paddan utanför sovrummet
Det som påverkar oss som individer, påverkar oss också som samhälle. Ju bättre sömn, desto bättre förmåga att orka med och klara av livets utmaningar.
Sömnens kvalité har en stor betydelse för den enskilda individen och för folkhälsan och ger en märkbar skillnad i hur vi mår om sömnen är god. Kunskapen om sömnens betydelse växer ständigt. Avhandlingar under förra året visade på kopplingar mellan sömn och kognitiva färdigheter som minne, problemlösning och orienteringsförmåga. Sömnstörningar, också sådana som visade sig så tidigt som i medelåldern, kan påverka kognitionen senare i livet.
Sömnlösa nätter, visade forskningen också, ökar nivån av ett protein som kopplas till Alzheimers. Allt för ofta återkommande sömnbrist på lång sikt skulle kunna ha negativa effekter på hjärnhälsan, var forskarnas slutsats.
Samtidigt som kunskapen ökar finns tyvärr oroande tecken på att vi sover sämre. Enligt den senaste nationella folkhälsoenkäten som Folkhälsomyndigheten har gjort är det idag 40 procent av invånarna i Kalmar län som har sömnbesvär. Det är den högsta nivån som har mätts upp i vårt län under 2000-talet.
Det finns mycket som tar vår uppmärksamhet idag och gör det svårare att få regelbunden sömn. Det oändliga flödet i sociala medier och att mobiler och surfplattor följer med till sängs har uppmärksammat som två viktiga orsaker till att ungdomar sover sämre, till exempel. Det finns också ett samband mellan för lite sömn och psykiska besvär som att man känner sig nere, känner sig stressad eller har dåligt humör.
Sömnen behöver tas på lika stort allvar som rörelse och kost. Den har dessutom lättare att hamna i skymundan. Vi kan läsa dagligen om vad vi bör äta för att gå ner i vikt och vilken träningsform vi bör prova på, men sömnen behövs också för ett hälsosamt liv. Den behövs att barn och ungdomar ska orka med skolan, för att yrkesverksamma ska orka med sina jobb och för att äldre ska få större livskvalitet. Om sömnen störs är det mycket annat som inte fungerar heller.
Jag tror att vi behöver bli bättre på att lyfta upp och främja sömnen. Regelbunden sömn ger oss en bättre hälsa. Det gäller för oss alla, inte bara som enskilda personer utan också som samhälle.
Madeleine Rosenqvist, (KD)
Ordförande i Mönsterås Folkhälsoråd
Vice ordförande i Beredningen för invånarfrågor, Region Kalmar Län