GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Välkommen till Borgholm

Välkommen till Borgholm, men för allt i världen tag med dig båten hem på hösten.
Insändare • Publicerad 3 oktober 2021
Detta är en insändare i . Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Välkomstskylt i hamnen.
Välkomstskylt i hamnen.

Denna skylt möter alla som kommer till Borgholm från sjösidan. Om du vill ha båten kvar under vintern blir det problem.

Nyligen ringde en kvinna som blivit nekad en vinterplats på land för en segelbåt i Byxelkroks hamn. Var det inte meningen med den mångmiljonsatsning som gjordes i Kroken att det skulle förlänga säsongen och skapa fler arbetstillfällen? Att då inte bereda plats för en båt som skall ställas på land och pysslas om i oktober, ses över ett par gånger under vintern för att sedan börja vårrustas någon gång i mars-april är minst sagt märkligt.

Även om kommunen planerat att fortsätta vissa arbeten i hamnen under vintern på den stora parkeringen som nu ligger lika öde som Saharaöknen borde man väl kunna hitta ett litet hörn där man kan ställa en av de första fritidsbåtar som vill etablera sig i Byxelkrok.

Om man studerar detaljplanen för Byxelkroks hamn, som finns på kommunens hemsida, ser man många nya sjöbodar = butiker, många stora publika byggnader = hotell och restauranger och massor av avgiftsbelagda parkeringsplatser för bilar. Inte en enda båthall eller vinteruppställning för båtar finns med. Alltså skall hamnen helst vara tom och öde 9 månader om året.

I Borgholm för vi tuffa förhandlingar med kommunen som vill få bort alla båtar från hamnen till förmån för turistlägenheter avsedda för folk som inte har båt utan helst bara vill se båtar genom vardagsrumsfönstret, eftersom vi varken kan erbjuda fler bryggplatser eller vinterplatser på land. Även i år är det flera borgholmbåtar som blir tvungna att ta upp sina båtar på smålandssidan.

Enligt vad jag erfar vill kommunen helst få bort alla båtar som vinterplaceras i både Sandvik, Stora Rör, Byxelkrok och Borgholm. De flesta som har sin båt på Öland är skrivna och skattar här, och borde därför prioriteras.

Som exempel kan nämnas att Västervik som får anses som en betydande hamn har över 20 hektar sjönära uppställningsplatser medan Borgholm har 0,15 hektar och det vill dom ta ifrån oss, Alla hamnar utom Färjestaden längs Sveriges kuster och även utomlands har plats för båtar på land i eller i närheten av hamnen.

Vi bor på en ö och någon har kommit på att vi inte skall få ha båtar i hamnarna. Den tanken har dom inte ens tänkt på andra håll.

Göran Karlsson