GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Vakna Borgholmsbor!

Vad är det som händer med vårt Borgholm?
Insändare • Publicerad 15 oktober 2021 • Uppdaterad 20 oktober 2021
Detta är en insändare i . Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Nu ska denna vackra gamla by plötsligt bli exploaterad till oigenkännlighet”.
”Nu ska denna vackra gamla by plötsligt bli exploaterad till oigenkännlighet”.

Vi har politiker som säger sig vilja UTVECKLA vår bygd, men nu verkar vara beredda att AVVECKLA vår bygd!

Vi är en turistort, lever av turister och med turister! Våra duktiga affärsidkare är beroende av turisters vilja att komma till Borgholm med omnejd.

Vad drar turister? Attraktioner som inte finns någon annanstans.

Vi har den stora förmånen att ha en kungafamilj som tillbringar en stor del av sommaren i vår vackra bygd, där de har sitt sommarparadis Solliden. Ett paradis som visserligen är inhägnat men där Borgehages vägar, stigar och alvarsmarker erbjuder möjligheter till viss frihet och till olika former av rekreation utanför stängslet. Precis som många Borgholmsbor tar de promenader, jogging-, och cykelturer i Borgehage med omgivningar och det utan att bli störda. Den ostördheten kommer förstås att försvinna om CA får sätta sina planer i verket.

Nu ska denna vackra gamla by plötsligt bli exploaterad till oigenkännlighet.

CA Fastigheter har ansökt om att få bygga 80 hus i byn. Som kuriosa kan nämnas att den medskickade planritningen till kommunen innehåller 115 hus!

Vår ordförande i Miljö- och Byggnadsnämnden (som är beslutande organ) uttrycker hänfört till journalist, citat: ”Superkul att stora CA Fastigheter är intresserad av lilla Borgholm!”

Jag vågar nog påstå att CA Fastigheter struntar fullständigt i Borgholm ….. de är här för att tjäna pengar. That´s it!

I CA Fastigheters officiella miljöpolicy står att läsa, citat: ”För oss handlar utveckling om att ta …….. miljöansvar i alla delar av verksamheten”.

CA Fastigheters avsikt för Borgehage är att:

• Bygga på produktiv åkermark. - (strider mot lagen)

• Bygga på strandskyddad mark. - (strider mot lagen)

• Skövla befintlig ekskog som i symbios med ovan beskrivna mark rymmer 135 olika rödlistade och hotade arter inom växt och djurriket. - (strider mot lagen)

Hundra procent av exploateringen ska ske på dessa tre känsliga områden.

Är detta, citat: ”Superkul”?

Kan nog utan att fundera länge konstatera att kungafamiljen troligtvis kommer att minska eller sluta tillbringa sommaren på Öland. Man behöver inte vara Rojalist för att förstå symbiosen mellan kunglig glans och antal turister i Borgholm (bland annat Viktoriadagen, Kungsrallyt, Solliden, konserter Kaffetorpet och så vidare.).

Vad kostar det näringsidkare, och i förlängningen kommunen i minskade skatteintäkter, när dessa turister styr kosan mot andra intressantare mål?

Kommunen ska ge CA Fastigheter svar inom knappt en månad! Frågan ska upp på Miljö- och byggnadsnämndens möte runt 20 oktober för beslut!

Ska kungafamiljen bli den 136:e ”hotade arten” att försvinna från Borgholm och Borgehage?

Vad säger våra politiker? Är de på våra kommuninnevånares sida eller en internationell exploatörs sida?

Ska CA Fastigheter tjäna stora pengar på Borgholms befolknings bekostnad? De är redan framgångsrikt verksamma i Tyskland, Estland och Ryssland förutom Sverige.

CA Fastigheter borde vänligen lämna lilla Borgehage ifred, med dess strandskyddade mark, brukningsvärda åkermark samt sällsynta och hotade växter, insekter och svampar.

För vår generations och kommande generationers skull.

Maud Blomqvist