Annons

Insändare: ”Vadå för bökigt, Ilko – det handlar om liv och död för många av våra äldre!”

I ett öppet brev till kommunens krisledningsgrupp för några veckor sedan uppmanade jag att medans tid är ta greppet på coronan och hindra smittspridning till de äldre i vår kommun, kommunen med - än så länge - Sveriges äldsta befolkning.
Publicerad 12 april 2020
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Per Lublin, Ölandspartiet.
Per Lublin, Ölandspartiet.

Betonade hur viktigt det är att personal som jobbar med äldre inte får bli smittade och - så länge som coronasmittan finns i samhället - inte besöker vare sig apotek, matvaru- eller andra butiker och dessutom håller sig själva i någon sorts väl genomtänkt hemmakarantän under fritiden för inte bli smittade och sedan riskera att smitta ner de äldre som de ska arbeta med. Samtidigt borde denna personal ha dubbel lön som kompensation för att behöva leva i karantän under sin fritid.

Skrev därför att man omedelbart borde upphöra med att låta hemtjänstpersonalen åka till butikerna och handla åt de äldre. Där kunde istället timanställda extraanställda bättre komma till pass. De kan få handlarlistor per telefon eller mail/SMS och sedan handla och ställa i lådor utanför hemtjänsten eller - efter överenskommelse med hemtjänsten - utanför omsorgstagarnas dörrar. Betalning för varorna står kommunen för, som sedan debiterar respektive omsorgstagare enligt vad som står på butikernas kvitton.

Annons

Skrev också att en organisation för detta omgående bör upprättas och att denna även ska kunna se till att hemtjänstpersonal och personal på äldreboendena på motsvarande sätt får hem de livsmedel och annat som de behöver för egen del.

Hur viktigt det är att på alla sätt skydda även dem från smitta som arbetar med våra äldre borde alla förstå, när det nu står fullt klart att man kan vara bärare av coronoviruset utan att några som helst uppfattbara symptom.

Då veckorna gått utan att mitt brev lett till minsta lilla reaktion från kommunens krisgrupp, samtidigt som smittan fått fäste i många andra kommuners äldreboenden med en stor mängd dödsfall som följd, så tog jag upp frågan med Ilko på ett gruppledarmöte i veckan, där han avfärdade det som jag föreslagit med att det var "för bökigt". Vad då "för bökigt"?

Svenska kyrkan har på kort tid lyckats organisera frivilliga volontärer som ser till att sjuttioplussare utan hemtjänst får hem det som de behöver från butikerna. Varför skulle då något snarlikt vara "för bökigt" för kommunen? Och skulle det vara så himla "bökigt" att i detta läge införa försiktighetsregler för personal som arbetar med de äldre och kompensera dem med välförtjänt högre lön?

Krisledningsgruppen med Ilko i spetsen sitter på ett mycket tungt ansvar och måste faktiskt se till att göra det som behöver göras, så att inte även vår kommun blir en av de kommuner där coronan får fäste bland de äldre som kommunen åtagit sig ha ansvar för.

Med detta sagt så vill jag önska alla en så god påsk som möjligt är i år! En riktigt god hemma-hos-sig-påsk!

Per Lublin

Annons
Annons
Annons
Annons