Annons

Insändare: Utbilda värnpliktiga på Öland

Totalförsvarets uppgift är att vara tillräckligt avskräckande så att det aldrig blir krig. Det måste då fungera vid mobilisering och krig, annars är det inte relevant. Det svenska försvaret har fredsanpassats, vilket vi just nu försöker ändra tillbaka till krigsanpassning.
Insändare • Publicerad 19 juni 2022
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenterna vill se satsning på militären på Öland.
Insändarskribenterna vill se satsning på militären på Öland.Foto: Anton Hedberg

Ett totalförsvar i funktion är ett samhälle i sig, men ett samhälle under enorma påfrestningar. Bara det att hundratals, kanske tusentals kryssningsrobotar kan slå ut våra viktigaste positioner är ett stort problem. Vi måste skydda oss och sprida oss, men samtidigt måste våra militära förband fungera.

Vi vet att vi inte kommer ha el i de stora kraftnäten eller tågtrafik under ett krig. Därför måste brigadförmågan - att kunna strida på avancerad nivå i samverkan mellan infanteri, artilleri, luftvärn, ingenjörstrupper och underhållsförband - finnas i varje militärregion och varje militärregion måste kunna leda striden självständigt. För Ölands del kommer det inte att röra sig om en brigad. Men det skulle vara en god sak att ha en fristående bataljon på Öland. Dess uppgifter förutom att förhindra invasion kan vara att skydda och hantera rörlig kustrobot och luftvärn. På sikt kan även en särskild hemvärnsbataljon på Öland vara en idé att pröva.

Annons

Det var ett stort misstag att avveckla utbildningen av värnpliktiga som gjordes 2009. Även fast den svenska armén var liten så kunde den inte helt personalförsörjas med hjälp av kontraktssystemet. Utbildningen av värnpliktiga soldater och befäl är ett billigt och effektivt sätt att fylla förbanden, men det gör också att unga människor får intresse för försvaret. Sverige klarar sig inte utan värnpliktsutbildning i alla län. Ska vi ha en fristående bataljon på Öland så bör den försörjas genom värnpliktsutbildning på ön. För en bataljon krävs inte ett helt regemente för utbildning utan det räcker med ett detachement - en mindre militär truppstyrka som avskiljts (detacherats) från en större militär avdelning för ett specifikt ändamål - som väl kan rymmas på Öland.

Det talas mycket om Gotland, Bornholm och Saaremaa. Deras strategiska betydelse är enorm, men även Öland har en strategisk betydelse. I händelse av krig kan vi inte förlita oss på import av mat från andra sidan jordklotet. Öland står för en betydande del av livsmedelsproduktionen i Sverige. Mörbylångadalen är ett av Sveriges bördigaste odlingsområden. Hela landet ska kunna försvaras.

Mikael Jansson, vice partiordförande & kandidat i riksdagsvalet, Alternativ för Sverige

Eva Dillner, kandidat i kommunvalet Mörbylånga & riksdagsvalet, Alternativ för Sverige - Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons