Annons

Insändare: Utan hotet från Ryssland behövs inte NATO

NATO behövs inte om President Putin satsar på det ryska folket i stället för att skapa sina gigantiska arméer, flygvapen och flotta.
Insändare • Publicerad 11 februari 2022 • Uppdaterad 28 februari 2022
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Berne Klysing (L).
Berne Klysing (L).Foto: Andreas Yngvesson

Den 4 april 1949 skrevs ett avtal om kollektivt försvar av de europeiska staterna Belgien, Danmark, Frankrike, Island, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal och Storbritannien samt de nordamerikanska staterna USA och Kanada. Det var de stater som ockuperats under andra världskriget av Nazityskland och Frankos Spanien och de länder som tillhörde de segrande staterna i WW2.

Två år senare 1951 bildades NATO för att praktiskt organisera Atlantpaktens beslut om ett kollektivt försvar. Det operativa befälet har en ”Surpreme Allied Commander Europe”, som alltid är en amerikansk general eller amiral. Senare tillkom Grekland och Turkiet 1952, Västtyskland och (senare hela Tyskland 1999) 1955, Spanien 1982. Efter Sovjetunionens fall tillkom Ungern, Polen och Tjeckien 1999 samt Bulgarien, Estland, Lettland, Litauen, Rumänien, Slovakien. Efter Balkankriget tillkom Slovenien 2004 och 2009 tillkom Kroatien och Albanien. Montenegro 2017 och Nordmakedonien 2020.

Annons

Finland med sin ryska historia har beslutat om en NATO option vilket Sveriges socialdemokratiska regering inte vill (vågar). I Sveriges riksdag finns majoritet för NATO-option och även anslutning till NATO.

Varför vill så många länder komma med i NATO? Vem eller vilka är det som uppfattas som ett hot mot Europa. För att förstå varför länder som Georgien och Ukraina vill ansluta till NATO så fort det är möjligt får vi bedöma det aggressiva Ryssland – utan hotet från Ryssland behövs inte NATO.

Ingen hotar Rysslands territorium! Det som skrämmer Ryssland är hotet, som är oundvikligt det ligger i tiden, om demokratisering. Det är Ryssland aktoritära styre med President Putin och hans stormrika Oligarker som är livrädda att det ryska folket skall förstå att människor i länder som Ukraina och Georgien kan leva fritt, med en fri press och allt som vi är vana vid i Sverige.

President Putin delar ut ryska pass i Moldaviska Transnistrien i Georgiska Sydossetien, Abchazien och i Ukrainas Donbas. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är oroad för att pass som utfärdas i Ryssland till invånare i östra Ukraina är "ett första steg" mot rysk annektering. Vem hotar vem? Skall det röda Ryska passet gälla i Ukraina eller deras eget blå pass?

Berne Klysing (L)

Annons
Annons
Annons
Annons