Annons

Insändare: Tre budskap i coronatider

Vill du bidra till att minska de negativa konsekvenserna av coronakrisen?
Publicerad 21 mars 2020
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johanna Wilkens, kris- och ledarskapskonsult.
Johanna Wilkens, kris- och ledarskapskonsult.Foto: Fototime.se

Vi ser tre coronarelaterade samhällsproblem med delvis olika tidsperspektiv: smittspridningen, jobben och misstron. Många känner oro för framtiden och har en stark vilja att bidra. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

1. Dämpa takten

Annons

Det akuta problemet är att vården inte kommer att hinna med om det nya coronaviruset sprids alltför snabbt. Smittspridningen måste därför fördröjas och de äldre behöver skyddas från smitta. Vi kan alla ta ansvar för att lyssna noga på myndigheterna, bidra till att sprida deras budskap och agera enligt deras rekommendationer.

2. Rädda jobben

På kort sikt är problemet att rädslan redan har lett till en ekonomisk tvärnit som kan utvecklas till det största hotet mot jobben i modern tid. Nu behöver vi hålla uppe efterfrågan i ekonomin för att rädda jobben och välfärden. Vi kan alla behålla lugnet, lyfta blicken och undvika att vidta kortsiktiga åtgärder som tvärbromsar ekonomin.

3. Delta i debatten

På längre sikt är problemet att debatten kring coronaviruset delvis präglas av djup polarisering och stor misstänksamhet mot experter och myndigheter. Samhällsdebatten behöver fler seriösa aktörer som bidrar till att höja kunskapsnivån i det offentliga samtalet. Vi kan alla bidra till att fler deltar i samhällsdebatten.

Allt fler företag och organisationer vill bidra till en positiv samhällsutveckling – även i coronatider. Vi har alla ett ansvar för att samhällsdebatten inte tappar bort viktiga ämnen som klimatkrisen, integrationen, digitaliseringen och många andra viktiga framtidsfrågor.

Johanna Wilkens, kris- och ledarskapskonsult

Patrik Westander, vd

Pr-byrån Westander

Annons
Annons
Annons
Annons