Annons

Insändare: Svar på insändare om Matens Hus

Länsunionen, som består av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, vill ge regionens matproducenter en större möjlighet att marknadsföra sina produkter, utvecklas och växa. Vi vet att Kalmar län producerar riktigt bra råvaror och produkter. Vi vill att fler ska få möjligheten att upptäcka det.
Publicerad 26 september 2020
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi vill lyfta fram alla de duktiga odlare, uppfödare, tillverkare och förädlare som finns i regionen”.
”Vi vill lyfta fram alla de duktiga odlare, uppfödare, tillverkare och förädlare som finns i regionen”.Foto: URBAN NILSSON

När Pär-Gustav Johansson, moderat viceordförande i Regionala utvecklingsnämnden, skriver sin insändare gör han vad han kan för att hitta aforismer och metaforer som understryker hans upprördhet. Han kallar det för ett ”monument för Centerpartiet”.

Men vi är inte intresserade av att bygga ett monument, för det finns redan. Monumentet är att Kalmar län är en stor och viktig livsmedelsproducent. Det vi vill är att få fler människor att komma och se det. Vi vill lyfta fram alla de duktiga odlare, uppfödare, tillverkare och förädlare som finns i regionen. Väcka ett större intresse för det de gör och öka deras möjligheter till utveckling, förädling och tillväxt.

Annons

Pär-Gustav Johansson menar att Matens Hus är ett slöseri med skattepengar, ett ”luftslott” som ingen är intresserad av att utveckla. Men det moderata regionrådet har tydligen missat det fina i kråksången: Finns inget intresse kommer Region Kalmar län heller inte att spendera några pengar. Matens Hus bygger nämligen på att icke vinstdrivande organisationer ser potential i konceptet, gärna krokar arm med producenter och vill driva det. Först då går Region Kalmar län in med ett bidrag som motsvarar det som initiativtagarna investerar, dock till ett maxbelopp om 7,5 miljoner kronor.

Så – har Pär-Gustaf Johansson rätt och det visar sig att ingen är intresserad, då kommer det heller inte att betalas ut några pengar. Allt det här bör Pär-Gustaf Johansson ha hört under de möten han varit närvarande på.

Karin Helmersson (C), ordförande Regionala utvecklingsnämnden

Peter Wretlund (S), regionråd med ansvar för regional utveckling

Johanna Wyckman (L), regionråd

Annons
Annons
Annons
Annons