unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Insändare: Styr eller avgå!

I lördagens Ölandsbladet hade företrädare för Centerpartiet i Mörbylånga kommun en insändare om Gårdby skola och upptagningsområdet för denna.
”Angående sakfrågan, upptagningsområdena för kommunens skolor, anser för övrigt vi moderater att man ska låta bli att göra justeringar för barn i förskoleklass och upp till årskurs 6”.
”Angående sakfrågan, upptagningsområdena för kommunens skolor, anser för övrigt vi moderater att man ska låta bli att göra justeringar för barn i förskoleklass och upp till årskurs 6”.
Foto: Peter Boström
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I denna ondgör de sig över det nya högstadiet i Färjestaden och gör ett nummer av att C sa nej till högstadiebyggnationen. Vad de inte säger är att detta var före valet. Efter valet, då C gick ihop med S, tystnade plötsligt det högljudda motståndet. Inte ord om att riva upp beslutet, som man skanderade i valrörelsen.

Nu är de centerpartistiska (oppositions-)politikerna upprörda över de nya, tänkta gränserna för upptagningsområdena för kommunens skolor. Irritationen riktas mot de tjänstemän som tagit fram underlaget men man lämnar inga egna förslag på lösning. Situationen blir lätt absurd då C är del av den styrande majoriteten i kommunen samt av att en av skribenterna sitter i utbildningsnämnden och en i kommunstyrelsen. Ingen av centerpartisterna opponerade sig när förslaget presenterades som information. Vill C ha en annan lösning än den som tjänstemännen föreslår är det inte bara en möjlighet man har, det är också en skyldighet mot de vallöften man sprider omkring sig och som väljare faktiskt tror på. Det duger inte att skylla sina egna tillkortakommanden på kommunens tjänstemän. Det är ju ni som styr denna kommun. Ta ansvar och styr – eller avgå!

I stället försöker man via en logisk kullerbytta skylla dagens problem på oss moderater genom att hänvisa till något som sas för tio år sedan! Att C även då medverkade i majoritetsstyret och har gjort så alltsedan dess har förstås ingen betydelse. Även i majoritet tycks C vara både utan inflytande och ansvar. Med marionettens olyckliga öde är det förstås inte lätt att styra men vi kan väl ändå vara överens om att det är bättre att ni riktar er kritik mot dem som styr, vilket alltså måste vara S, än mot oss som sitter i opposition?

Angående sakfrågan, upptagningsområdena för kommunens skolor, anser för övrigt vi moderater att man ska låta bli att göra justeringar för barn i förskoleklass och upp till årskurs 6. Det mest rimliga är att göra justeringarna när barnen ska börja högstadiet och då tillämpa närhetsprincipen, det vill säga den skola som ligger närmast hemmet blir barnets hemskola. Och vill föräldrarna annorlunda finns det fria skolvalet att tillgå.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Martin Olsson (M) vice ordförande i utbildningsnämnden

Britta Palmgren (M) ersättare i utbildningsnämnden

Henrik Yngvesson (M) oppositionsråd

Läs mer

Färjestaden behåller greppet i toppstriden

Fotboll

Färjestaden behåller greppet i toppstriden

Tränaren: ”Nu är det tre finaler som återstår”

På gårdsplanen hemma hos Urban Haraldsson i Hulterstad är det glada miner sedan det blivit klart att landsbygdsstödet för betning och miljöåtgärder blir kvar till lantbrukarna. Fr v Anders Åkesson (C), Roger Gustafsson, LRF, Urban Haraldsson och Anna-Kajsa Arnesson (C).

Öland

Lantbruket får behålla stöd för betning och miljöåtgärder

”Rädda den svenska maten”. Det har varit ett upprop från LRF som 43 000 personer har skrivit under sedan svensk landsbygd riskerade att få betala för Brexit. Nu har det gett resultat.

Hanna Petersson blev 106 år

Familj

Hanna Petersson blev 106 år

Hanna Petersson bodde i Mickelsmad hela sitt liv.

Tre lokaler blir lediga när företagarprofil satsar i ny lokal

Öland

Tre lokaler blir lediga när företagarprofil satsar i ny lokal

”Allt har sin tid. Jag och familjen kommer bo på övervåningen och så blir det butik på nedervåningen”

SMHI: Så blir vädret i helgen

Öland

SMHI: Så blir vädret i helgen

Helgen väntas ge friska vindbyar och varierande solchanser.

Quiz: Vad kan du om tv-serien Vänner?

Öland

Quiz: Vad kan du om tv-serien Vänner?

Testa dina kunskaper.