GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Stor risk för uteblivna satsningar på Öland

Trafikverket har lämnat besked till Mörbylånga kommun. De avbryter planeringen av de föreslagna förbättringsåtgärderna för väg 136 som inkluderar nya lösningar för trafikproblemen i både Glömminge och Algutsrum, och lämnar därmed sträckan Isgärde-Brofästet utan några satsningar av betydelse.
”I och med Trafikverkets besked riskerar vi fortsatt undermålig situation i Glömminge, som både är barnfarlig och trafikfarlig, liksom en ”lösning” för Algutsrum som kanske var passande då Ölandsbron var nybyggd men inte dimensionerad för vare sig nutid eller framtid”.
”I och med Trafikverkets besked riskerar vi fortsatt undermålig situation i Glömminge, som både är barnfarlig och trafikfarlig, liksom en ”lösning” för Algutsrum som kanske var passande då Ölandsbron var nybyggd men inte dimensionerad för vare sig nutid eller framtid”.
Foto: Malin Edeborg
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Satsningarna skulle för Mörbylånga kommun innebära stora förbättringar vad gäller trafiksäkerheten längs väg 136. Det handlar bland annat om cykelväg, trafiksäkra korsningar, gång- och cykeltunnlar, samt en klart positiv påverkan på framtida exploateringar i både Strandskogen och Glömminge. I och med Trafikverkets besked riskerar vi fortsatt undermålig situation i Glömminge, som både är barnfarlig och trafikfarlig, liksom en ”lösning” för Algutsrum som kanske var passande då Ölandsbron var nybyggd men inte dimensionerad för vare sig nutid eller framtid.

Efter den senaste tidens turer mellan Trafikverket, Ölandskommunerna och Region Kalmar län har den politiska majoriteten i allmänhet, och Centerpartiet i synnerhet, haft ett ansvar att länka samman kommun och region för att komma framåt. Men mötena mellan politiken, där de viktiga besluten tas, som Anna-Kajsa Arnesson (C) hade i uppdrag att samordna uteblev och Trafikverket meddelade således att de blåser av vidare arbete med satsningarna på och omkring väg 136 genom Mörbylånga kommun. En anledning beror på ointresset från den politiska ledningen i kommunen. Och nu är farhågan att pengarna lämnar Öland för andra projekt i Kalmar län istället, ”där de gör mest nytta” enligt Centerpartiets regionråd Karin Helmersson.

Men krismöten blir det trots allt. Det har Moderaterna i Region Kalmar län drivit fram, samtidigt som det av uttalanden i tidningarna verkar som regionmajoriteten redan givit upp. Vidare kommer Moderaterna till kommande kommunfullmäktige i Mörbylånga liksom regionfullmäktige ställa frågor till ovan namngivna ansvariga centerpolitiker om hur förbättringarna av trafiksäkerheten utmed väg 136, gång- och cykelvägar, liksom förbättrad trafiksituation i Glömminge och Algutsrum ska kunna bli av. Annars bör Centerpartiet och även Socialdemokraterna förklara för medborgarna varför stora investeringar i öländsk infrastruktur, särskilt inom Mörbylånga kommun, istället hamnar i andra delar av länet och varför det skulle vara mer angeläget.

Carl Dahlin (M), oppositionsråd

Pär-Gustav Johansson (M), oppositionsråd

Region Kalmar län

Läs mer