Annons

Insändare: Skydd av utsatta barn före politisk prestige

Den politiska debatten i Mörbylånga kommunfullmäktige existerar i princip tack vare att Moderaterna lyfter aktuella ämnen liksom ifrågasätter vad den politiska majoriteten (S, V och C) egentligen gör.
Insändare • Publicerad 20 september 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Eva Folkesdotter Paradis (M).
Eva Folkesdotter Paradis (M).Foto: Andreas Yngvesson

På det senaste mötet var flera frågor på dagordningen, allt från den politiska organisationen till företagsklimatet i kommunen. En ytterligare fråga berörde det förslag Moderaterna lagt fram som ska stärka skyddet för de barn som riskerar att bli bortgifta mot sin vilja i tredje land genom att utfärda utreseförbud.

Medan både majoritet och opposition var överens om hur viktigt detta är, valde den politiska majoriteten att sätta den politiska prestigen först. Vi Moderater vill att Mörbylånga kommun ska göra till praxis att alltid ansöka om utreseförbud via Förvaltningsrätten när misstanke finns att en minderårig kan komma att föras ur landet för att tvingas till barnäktenskap. Anledningen till att vi vill använda ordet praxis är att kommunen precis varenda gång ett barn är i farozonen för att bli bortgift utomlands ska ansöka om utreseförbud för barnet. Den politiska majoriteten nöjer sig med att ”vi gör redan så”.

Annons

Vi Moderater menar att det handlar om politisk prestige före något annat. Att bifalla ett förslag från oss, även om vi i sak är överens, är något Socialdemokraterna av hävd drar sig för. Det är olyckligt om det politiska spelet tillåts vinna över sakliga argument, särskilt om detta skulle innebära att inte ett barn i behov av akut skydd ej får det på grund av inte helt glasklara tjänstebeskrivelser i så allvarliga situationer.

Eva Folkesdotter Paradis (M), Karlevi, vice ordförande socialnämnden

Carl Dahlin (M), Södra Näsby, kommun- och regionpolitiker

Annons
Annons
Annons
Annons