Insändare: Sätt inte regional kultur på svältkost!
Detsamma tillför också andra kulturyttringar vår vardag. De medverkar till att skapa samtal och samhörighet mellan oss människor. Samtidigt kommer våra olikheter att märkas i hur vi upplever det vi hört eller sett från scen, på utställningen eller enbart betraktats med ögonen.
Det är detta som gör våra kulturyttringar både unika och värdefulla. En omistlig del av våra liv – enskilt och gemensamt. Se hur Ukrainas folk under krigets fasa slår vakt om sin kultur samtidigt som angriparen eftersträvar att slå sönder den i syfte att skapa oro och split i samhället.
Teaterns roll att med sitt rika ”språk” - berättelsen, scenografin, dansen och musiken - skildrar såväl då- som nutid och är en omistlig del av vår yttrandefrihet. Samma betydelse har självfallet även andra kulturella uttryck. Det är själva kärnan i kulturens värde. Den professionella kulturen ska både oro och roa. Samtidigt har den så många positiva bieffekter som förstärker dess betydelse för oss alla. Den skapar samhörighet och gemenskap mellan oss individer, ökar attraktivitet för en bygd och underlättar rekrytering av kompetent personal till arbetsmarknaden, höjer fastighetsvärden och mycket mer. Kulturens värde är mångfacetterat.
Kulturen kan också spela en viktig roll i vård och omsorg såsom att ge autistiska barn och ungdomar möjlighet att göra sin röst hörd och den når också in i äldres minne. Amatörkulturen ska heller inte underskattas. Den ger många, många människor möjlighet att skapa något tillsammans och uppträda på scen och ge sitt bidrag till samhällets välmående.
Byteatern Kalmar Länsteater och Riksteatern Kalmar län arbetar dagligen med att kunna erbjuda teater till alla generationer i vårt läns alla delar. Det handlar bland annat om att producera föreställningar, turnéer av Byteaterns och Riksteaterns föreställningar liksom att stötta lokala arrangörer vars betydelse inte får underskattas.
Detta möjliggörs genom en aktiv kulturpolitik i kommuner, regionen och nationen. Anslag som möjliggör teatrarnas existens och verksamhet, tillhandahållande av för scenkonsten lämpliga lokaler liksom en välkomnande attityd till våra skolor och förskolor vars elever är en prioriterad målgrupp.
När regeringens budgetförslag för 2025 nyligen redovisades visade det sig att man skar ner på anslagen till de regionala kulturinstitutionerna. Något vi reagerar starkt emot. Det hotar tillgången på bl a kvalitativ scenkonst till barn och ungdomar i hela länet liksom förekomsten av egenproducerade föreställningar. Ett extremt beklagligt förslag som vi hoppas att riksdagen avvisar och höjer anslagen åtminstone motsvarande de kostnads- och löneökningar som även vi i kulturvärlden råkat ut för under senare år.
När nu Region Kalmar län står inför slutspurten av sitt budgetarbete för nästa år är det av allra största vikt att regionen höjer anslagen till länets regionala kulturinstitutioner med minst motsvarande de ökade kostnaderna vi drabbats av under senare år. Så sker i merparten av landets övriga regioner. Kompensation av ökade kostnader ges i princip till regionens övriga verksamheter. I regionens totala budget är kulturanslagen en väldigt liten del varför en positiv behandling av kulturen inte stjälper en i huvudsak god ekonomisk ställning om än något ansträngd.
Vi tror och hoppas på regionfullmäktiges insikt om kulturens betydelse för vårt läns utveckling och att därmed våra anslag åtminstone följer den allmänna kostnadsutvecklingen.
Henrietta Jarild-Koblank, Ordf Riksteatern Kalmar län
Kjell Magnusson, Ordf Byteatern Kalmar länsteater