Insändare: Satsa på sociala investeringar
De höginkomsttagare som under de senaste årtiondena har fått stora skattesänkningar och därmed minskat sitt stöd till välfärdstjänster måste nu öka sitt engagemang för välfärden. Sverige är det land i EU som har ökat klyftorna mest. De rika har blivit fler på bekostnad av ökade klassklyftor.
Avskaffa vinster i välfärden! Ökade vinster för privata friskolor har lett till att resurser saknas till elever i utsatta områden med större behov av stöd. En ofullbordad skolgång ger en dålig start i vuxenlivet och risk för långsiktigt utanförskap. De stora skolkoncernerna gjorde år 2021 vinster på totalt 1,3 miljarder kronor. Dessa pengar hade gjort större nytta i den kommunala skolan.
Andra områden som det behöver göras sociala investeringar i är kultur, fritidsverksamhet och idrotten. Barn och ungdomar som får ägna sig åt musik- och andra kulturaktiviteter kommer inte in i gängens verksamhet.
Kommuner måste satsa mer på fritidsgårdar och föreningar som bedriver ungdomsverksamhet. För några årtionden sedan pratade vi om ”föreningslös ungdom” som var i riskzonen för kriminalitet. Detta gäller fortfarande.
Satsningar på idrottsverksamhet är också en förebyggande verksamhet. Fysisk aktivitet är också bra för den psykiska hälsan. Barn och ungdomar är idag mer stillasittande och rör inte på sig i samma utsträckning som tidigare generationer.
Flera forskningsprojekt påvisar just att fysisk aktivitet har effekt på den psykiska hälsan.
Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare vid SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) som så tragiskt mördades i somras har i tio år drivit dessa frågor om sociala investeringar. Vad menas med sociala investeringar? Oftast avses att man gör en satsning på nya metoder för tidiga insatser för en särskild grupp i samhället och att det sker genom samverkan över förvaltningsgränser och eller med andra aktörer. Målet är att förebygga framtida problem, som kriminalitet, sjukdom eller att människor hamnar i utanförskap. Det ger en social vinst för individen och en ekonomisk besparing för samhället om man inte behöver behandla sjukdomen/belasta Kriminalvården eller Försäkringskassan. Projekt av detta slag kan utföras av en kommun eller region ensam eller tillsammans med andra aktörer.
Debatten får inte bara handla om hårdare tag från polis och rättsvårdande myndigheter. Vi måste satsa mer på insatser för att återupprätta välfärden.
Anders Wassbäck, Vänsterpartiet i Mörbylånga