Insändare: Sänkt hastighet räcker inte

Efter en sommar med många tragiska bilolyckor på Öland så är det inte konstigt att öns invånare och sommargäster nu lyfter trafiksäkerheten som ämne.
Trafik • Publicerad 27 augusti 2020
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Barnfamiljer i Kastlösa menar att sänkt hastighet gör att vägen blir trafiksäker.
Barnfamiljer i Kastlösa menar att sänkt hastighet gör att vägen blir trafiksäker.Foto: Natalia Johansson

I Albrunna har man alltså under tid varit i kontakt med både kommun och trafikverk för att försöka få dem att förstå allvaret av dagens bristande säkerhet vid väg 136, men utan resultat.

Vi är en handfull barnfamiljer i Kastlösa som lever med rädslan från trafiken på 136:an. I vår by har man lyckligtvis sänkt hastighet till 40-60km/h men tyvärr är det få bilar som håller sig inom det spannet. Både personbilar och yrkestrafik i form av tunga lastbilar, susar genom byn i 70-90 km/h och detta är tyvärr inga få undantag utan något som sker frekvent, hela tiden.

Vägren finns knappt, man går i princip på vägbanan, några decimeter från trafik som kör i oerhörda hastigheter. Att inte kunna lämna sin tomtgräns för att hälsa på grannar, hämta posten, gå ut med hunden etc utan att utsätta sig för detta är beklagligt och en stor säkerhetsrisk.

Vår erfarenhet till de boende i Albrunna är att sänkt hastighet hjälper till viss del, men för att kunna promenera säkert så måste det till en gångväg eller trottoar bredvid väg 136. I Kastlösa drömmer vi om en gång- och cykelbana som sträcker sig genom hela byn, bort till Bjärby i syd, vilket det finns gott om plats i diket för.

Öland är en fantastisk plats att leva på men något måste helt klart göras åt trafiksäkerheten på hela ön, i synnerhet längs väg 136.

Barnfamiljer i Kastlösa