unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Insändare: Så får Kalmar län fler livskraftiga företag 2021

Kalmar län behöver fler företag för att klara jobb och välfärd i framtiden. Stödet från kommunen är viktigt, både för benägenheten att starta företag och under företagets fortsatta livsresa. En färsk undersökning visar att var tredje småföretagare i landet är missnöjd med stödet från sin hemkommun – ett klart underbetyg.
Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.
Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.
Foto: Visma Spcs
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Under 2021 måste därför lokalpolitiker arbeta för att fler ska våga och vilja starta eget. Det ger ökade skatteintäkter, starkare regional utveckling och minskar sårbarheten eftersom jobben inte hänger på ett fåtal stora arbetsgivare. Fler företag i olika branscher ger ett mer motståndskraftigt näringsliv.

Men tyvärr går utvecklingen åt fel håll – i över hälften av Sveriges kommuner blev företagen färre under det gångna decenniet. Det är bekymmersamt, inte minst i rådande pandemi där många blivit arbetslösa och företagandet behövs som allra mest. I Kalmar län minskade antalet företag med 8 procent under åren 2010–2020.

Samtidigt vet vi att viljan finns. Var tredje svensk vill starta eget företag, enligt årligt återkommande Sifoundersökningar på uppdrag av Visma. Bland 18–29-åringarna drömmer varannan om eget företag. Här är tre åtgärder som kommunpolitikerna i Kalmar län bör prioritera för att länet ska få fler livskraftiga företag:

Stärk samverkan mellan myndigheter och företag

Stödet från hemkommunen är viktigt. Skapa lokala forum där beslutsfattare och näringsliv kan mötas, uppmuntra dialog och lyssna på företagarnas erfarenheter och åsikter. En god och konstruktiv dialog driver regional utveckling och tillväxt.

Snabba upp småföretagens digitalisering

Företag som ställt om verksamheten har klarat krisen bättre. Att fort kunna anpassa sig och möta kunderna i fler kanaler förutsätter en högre grad av digitalisering än många svenska småföretag har i dag. Det kräver både rådgivning och tillgång till stabilt bredband.

Satsa på mentorer och nätverkande

Många drömmer om att starta eget och det finns mycket kunskap och företagsamhet att ta vara på hos såväl gymnasieelever som nya svenskar. Säkerställ att de som vill bli småföretagare kan få en mentor som kan stötta med nätverk och erfarenhet.

Att få fler livskraftiga företag kräver ett aktivt, långsiktigt arbete. I Sverige finns omkring en miljon företag, varav de flesta är små och medelstora. De skapar fyra av fem jobb och är motorn för Sveriges skatteintäkter och välfärd. Därför måste ett gynnsamt lokalt företagsklimat som inspirerar fler att starta eget hamna mycket högre upp på kommunernas agenda under det nya året.

Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs