Insändare: Revidera planerna på bostadsbyggnation i Borgholms hamn!

Jag har sedan 80-talet deltagit i olika kommitteer och grupper som förespråkat bostadsbyggnation i Borgholms hamn. Med allt vi vet i dag har jag insett att det finns bättre alternativ.
Publicerad 3 maj 2020
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Borgholms båtklubb sjösätter båtar i yttre hamnen.
Borgholms båtklubb sjösätter båtar i yttre hamnen.Foto: Carin Svensson

De sista dagarna i februari var det högvatten i Borgholms hamn. Den så kallade socitetsbryggan låg helt under vatten och endast belysningsstolparna stack upp ur vågorna. Även den nybyggda och knappt invigda bryggan i yttre hamnen stod under vatten.

Anta att havsnivån i framtiden skulle höjas med någon meter. Lägg därtill vågor på en till två meter i en storm då har vi problem på de platser i hamnen som kommunen vill planlägga för bostäder.

Detta scenario kommer inte att hända så länge vi lever säger optimisten. Nej det är möjligt men bostadshus brukar kunna stå i flera generationer och inte sällan bli över hundra år.

Det lutar åt att de tänkta bostäderna kommer att bli så dyra och exklusiva att eventuella köpare knappast finns bland den öländska befolkningen. Vittnesmål från liknande områden i andra städer säger att det ofta är blåsigt och att omsättningen på hyresgäster är stor. Som skattebetalare i kommunen vill jag inte ta kostnaden i framtiden för att rädda dessa hus.

Borgholm kan tryggt expandera i Rosenfors, Furuhäll och Karlshöjd. Här verkar det som de flesta bor permanent, trivs i sina hus och är skrivna i kommunen.

Hamnen kan med fördel för både medborgare och turister med små medel göras ännu mer attraktiv.

Blanda mindre verksamheter med skyddande planteringar, parkeringar och grillplatser. Börja ta betalt redan vid Tvättfatet av alla husbilsägare som gärna ger 200kr. för en natt på Borgholms bästa ställplats nära centrum. Det kan bli en lysande affär för både näringsliv och kommun.

Båtar hör hemma i en hamn, dom trivs allra bäst i vatten. Båtarna behöver inte stå på första parkett, men någonstans i hamnen bör det beredas plats för vinterförvaring av båtar. Kommunens förslag att stora båtar skall transporteras till en plats ovanför Rosenfors ca. 2 km. från hamnen är inte realistiskt.

Göran Karlsson