1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Insändare: Revidera planerna på bostadsbyggnation i Borgholms hamn!

Jag har sedan 80-talet deltagit i olika kommitteer och grupper som förespråkat bostadsbyggnation i Borgholms hamn. Med allt vi vet i dag har jag insett att det finns bättre alternativ.
Borgholms båtklubb sjösätter båtar i yttre hamnen.
Foto: Carin Svensson

De sista dagarna i februari var det högvatten i Borgholms hamn. Den så kallade socitetsbryggan låg helt under vatten och endast belysningsstolparna stack upp ur vågorna. Även den nybyggda och knappt invigda bryggan i yttre hamnen stod under vatten.

Anta att havsnivån i framtiden skulle höjas med någon meter. Lägg därtill vågor på en till två meter i en storm då har vi problem på de platser i hamnen som kommunen vill planlägga för bostäder.

Detta scenario kommer inte att hända så länge vi lever säger optimisten. Nej det är möjligt men bostadshus brukar kunna stå i flera generationer och inte sällan bli över hundra år.

Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Det lutar åt att de tänkta bostäderna kommer att bli så dyra och exklusiva att eventuella köpare knappast finns bland den öländska befolkningen. Vittnesmål från liknande områden i andra städer säger att det ofta är blåsigt och att omsättningen på hyresgäster är stor. Som skattebetalare i kommunen vill jag inte ta kostnaden i framtiden för att rädda dessa hus.

Borgholm kan tryggt expandera i Rosenfors, Furuhäll och Karlshöjd. Här verkar det som de flesta bor permanent, trivs i sina hus och är skrivna i kommunen.

Hamnen kan med fördel för både medborgare och turister med små medel göras ännu mer attraktiv.

Blanda mindre verksamheter med skyddande planteringar, parkeringar och grillplatser. Börja ta betalt redan vid Tvättfatet av alla husbilsägare som gärna ger 200kr. för en natt på Borgholms bästa ställplats nära centrum. Det kan bli en lysande affär för både näringsliv och kommun.

Båtar hör hemma i en hamn, dom trivs allra bäst i vatten. Båtarna behöver inte stå på första parkett, men någonstans i hamnen bör det beredas plats för vinterförvaring av båtar. Kommunens förslag att stora båtar skall transporteras till en plats ovanför Rosenfors ca. 2 km. från hamnen är inte realistiskt.

Göran Karlsson

Läs mer

Familj

Begravningsgudstjänst

Begravningsgudstjänst i Nådens kapell

Öland

Polisen vill ha tips om rånarbilen - de två misstänka släppta

Bilen som rånarna flydde i efter rånet mot Ica i Böda stals i närheten av Båstad för två veckor sedan och hade skyltats med falska tyska nummerplåtar.

Rånet mot ICA i Böda

Efter rånet: ”Tack för ert stöd”

Ica i Böda har öppnat igen.

Öland

Mordbranden: Misstänkt begärs omhäktad

19-åringen från Mellansverige som sitter häktad för den anlagda branden i Färjestaden för tre veckor sedan begärs under tisdagen bli omhäktad.

Insändare

Insändare: ”Livet är skört”

Jag kan inte sluta tänka på hur snabbt livet kan vändas.

Rånarjakten

Bildextra: Här flyr rånarna efter att ha kört av vägen!

Fotograf fångade rånarjakten på Öland i natt