Annons

Insändare: Replik till ”Väntetiderna inom vården ska kortas”

Det låter som en mycket bra idé. Frågan är bara hur det kommer sig att vi har en sådan lång väntetid till vården.
Publicerad 1 oktober 2020
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi är många som ser fram emot en bättre fungerande vård, inte bara fina ord!”
”Vi är många som ser fram emot en bättre fungerande vård, inte bara fina ord!”Foto: Arkiv

Den har ju inte kommit med covid-19, den har ju funnits i åratal. Huruvida Sverige har en hög medicinsk kvalitet, kan också ifrågasättas. Den finns säkert på vissa större sjukhus, men knappast på våra vårdcentraler. (Och hur var det nu på Karolinska?) I så fall borde det exempelvis finnas tillgång till ultraljud inom primärvården. I stället skriver man remisser till Regionsjukhuset för slätröntgen och kostsam magnetröntgen. På så sätt ser man till att bygga ett kostsamt kösystem.

Du skriver att den s-ledda regeringen satsar miljoner och miljarder till kommuner och regioner. Det är möjligt, men det intressanta är vad pengarna ska användas till. Pengar som jag och andra skattebetalare har bidragit med. Vad jag vet så används våra skattepengar bland annat till att vårda skottskadade gängmedlemmar. Våra skattepengar försörjer icke skattebetalande kriminella, samt alla andra kostnader de drar med sig. Vårt rättsväsende har havererat, integrationen uteblivit, nerdragningar i skolan. Ditt parti är ju i högsta grad ansvarig för att vår välfärd har börjat rasa samman. Vården är ju inget undantag.

Annons

Varför utbildar vi inte fler läkare, utan många får utbilda sig utomlands? Varför har sjuksköterskor så låga löner? Varför trycker man in vårdpersonal utan tillräckliga svenskakunskaper? Varför går man runt på timvikarier? Varför satsar man inte på att ge vårdutbildningen den status som den förtjänar?

Hur ofta besöker du själv som politiker vårdcentraler, äldreboende och andra vårdinrättningar och samtalar med vårdtagare och personal?

Vilka konkreta åtgärder ska vidtas för att förbättra vården?

Vilka förslag har du för att korta vårdköerna?

Vi är många som ser fram emot en bättre fungerande vård, inte bara fina ord!

Yvonne Nilsson

Annons
Annons
Annons
Annons