unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

 1. Avdelningararrow-down
 1. Tjänsterarrow-down
 2. Annonseraarrow-down

Insändare: Rädda kulturlivet - en nödvändig del av vår välfärd

För oss i Vänsterpartiet har kulturen ett alldeles eget värde, det behöver inte motiveras av att den är nyttig för något annat.
Linda Fleetwood (bilden) och Lena Granath (V) menar att kulturen i Kalmar län behöver mer stöd för att räddas.
Linda Fleetwood (bilden) och Lena Granath (V) menar att kulturen i Kalmar län behöver mer stöd för att räddas.
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Kultur är en mänsklig rättighet och handlar om yttrandefrihet och det fria ordet som aldrig får tystas. Vi tycker att en bra kulturpolitik är förankrad i samhället och följer de förändringar och det som sker. Kulturen kan då utvecklas och kulturarbetarna ges utrymme för kritiska synpunkter och för konstnärliga experiment. Kulturpolitiken får aldrig styra den konstnärliga friheten. När konstarterna utvecklas ska kulturpolitiken svara mot de nya behoven.

Under rådande coronakris med social distansering och isolering har kulturen i allra högsta grad visat sitt värde. Hur skulle vi klara oss utan kultur? Utan musik, litteratur, tv, film och konst? Kulturen är för många en positiv kraft i en annars så negativ tid. En ljusglimt i vardagen för att kanske glömma bort vardagens svårigheter för en stund.

Kulturlivet är dock hårt drabbat av krisen. Det gäller såväl de stora institutionerna, som den enskilde kulturarbetaren. De som försöker försörja sig som musiker står handfallna och ensamma när alla spelningar försvinner medans alla utgifter är kvar. Samma gäller såklart konstnärer utan utställningar och teaterscener utan publik. Faktum är att ju längre coronaviruset lägger krokben på kulturlivet, desto svårare kommer det bli för dess utövare att få tillbaka den på fötter. Utan förebilder och ett aktivt lokalt kulturliv fråntar vi kommande generationers möjligheter att vara kreativa.

Vänsterpartiet föreslog tidigt en rad insatser för kulturlivet på nationell nivå. Alltifrån stöd för att ersätta inkomstbortfall till resurser för att hitta nya digitala lösningar för att tillgängliggöra kultur i en tid när de vanliga vägarna inte fungerar;

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

 • Utöka stödet till konstnärsnämnden och författarfonden
 • Krismedel till kulturinstitutioner, arrangörer av kulturevenemang och fria grupper inom samtliga konstområden
 • Omställningsstöd till centrumbildningarna
 • Stärk kultursamverkansmodellen
 • Mer pengar till dans- teater- och musikallianserna
 • Kompensation inkomstbortfall för de statliga kulturinstitutionerna
 • Stöd till kulturinstitutionerna för digitala lösningar
 • Pott till biblioteken för fler e-lån och utkörning av böcker till riskgrupperna

Regeringen har mött upp med särskilt stödpaket på 500 miljoner till de fria kulturutövarna och 150 miljoner till regionerna och länsinstitutionerna med anledning av Corona. Statens kulturråd har precis beslutat om det första stödet och av dessa har drygt 5 miljoner gått till privata och ideella kulturutövare och kulturarrangörer i Kalmar län vartefter som de sökt medel. Det efterfrågade stödet till regionerna och deras länsteatrar, länsmusik och länsmuseer beslutas först i augusti.

Även Region Kalmar län gör särskilda insatser för att kultur och kulturutövare ska kunna överleva coronatider. Företag inom kulturella och kreativa näringar kan få extra stöd genom extern rådgivning, jourhavande företagslotsar och förhöjd konsultstöd för omställning. Kulturprojektmedel omdirigeras för att riktas mot omställning. Det kan handla om att leverera eller distribuera sitt erbjudande digitalt eller på annat sätt enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Omställning och digitalisering i dessa tider är avgörande.

När vi tar oss ur det här blir det viktigt att kulturen har en fortsatt stark plats i det politiska utrymmet. För Vänsterpartiet är kultur en självklar del av välfärden som inte kan prioriteras bort.

Linda Fleetwood regionråd i opposition

Lena Granath, ledamot i fullmäktige

Vänsterpartiet Region Kalmar län

Läs mer

Färjestaden behåller greppet i toppstriden

Fotboll

Färjestaden behåller greppet i toppstriden

Tränaren: ”Nu är det tre finaler som återstår”

På gårdsplanen hemma hos Urban Haraldsson i Hulterstad är det glada miner sedan det blivit klart att landsbygdsstödet för betning och miljöåtgärder blir kvar till lantbrukarna. Fr v Anders Åkesson (C), Roger Gustafsson, LRF, Urban Haraldsson och Anna-Kajsa Arnesson (C).

Öland

Lantbruket får behålla stöd för betning och miljöåtgärder

”Rädda den svenska maten”. Det har varit ett upprop från LRF som 43 000 personer har skrivit under sedan svensk landsbygd riskerade att få betala för Brexit. Nu har det gett resultat.

Hanna Petersson blev 106 år

Familj

Hanna Petersson blev 106 år

Hanna Petersson bodde i Mickelsmad hela sitt liv.

Tre lokaler blir lediga när företagarprofil satsar i ny lokal

Öland

Tre lokaler blir lediga när företagarprofil satsar i ny lokal

”Allt har sin tid. Jag och familjen kommer bo på övervåningen och så blir det butik på nedervåningen”

SMHI: Så blir vädret i helgen

Öland

SMHI: Så blir vädret i helgen

Helgen väntas ge friska vindbyar och varierande solchanser.

Quiz: Vad kan du om tv-serien Vänner?

Öland

Quiz: Vad kan du om tv-serien Vänner?

Testa dina kunskaper.