GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Rädd om eller för insekter?

Somliga är rädda för insekter, men hur det än är måste vi vara rädda om insekterna. De har stor betydelse för livet på jorden – till exempel när det gäller pollinering så blommor bildar frukt. Utan insekter ingen skörd och därmed ingen mat på bordet.
Insändare • Publicerad 4 november 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anne Wilks är kritisk mot länsstyrelsen.
Anne Wilks är kritisk mot länsstyrelsen.Foto: Kenth Jönsson

I syfte att vara rädd om insekters levnadsmöjligheter vill bland annat länsstyrelserna vid avverkningar spara höga stubbar av döda träd. Vackert så, men blåögt när man ser på vägen genom Albrunna. Här har man låtit högstubbar av döda, almsjuketräd stå på båda sidor vägen.

Ölands Mittlandsskog är norra Europas största sammanhängande lövskogsområde. I denna omfattande stora lövskog är mycket obrukad skog. Här finns mycket stora mängder döda träd av både alm och ask på grund av alm- och asksjukan. Det räcker och blir över som levnadsbetingelser för insekter. Varför ska man då måna om ett litet antal starkt trafikfarliga träd på båda sidor en trafikerad väg? För mig verkar det som om länsstyrelsens naturvårdsenhet inte har insikter om insekter. För mig verkar det som om länsstyrelsens naturvårdsenhet inte har en aning om innehållet i Ölands Mittlandsskog.

Anne Wilks