GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Pensionärsföreningarna förtjänar bättre lokaler för sin viktiga verksamhet

I över 20 har frågan om lokal för seniorernas verksamhet i Färjestaden diskuterats i Mörbylånga kommun. Ömsom har det varit Eken, ömsom Ladan. När nu den politiska majoriteten presenterar sitt långsiktiga förslag blåser det återigen upp till politisk strid i frågan, som riskerar att ytterligare förhala beslut och färdriktning.
SPF:are dansar utanför Eken.
SPF:are dansar utanför Eken.
Foto: Maria Wiell
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Låt oss först konstatera att SPF och PRO i Färjestaden med omnejd gör ett fantastiskt arbete med aktiviteter och samvaro – en mycket viktig social verksamhet som bidrar till att bryta isolering och stärka social gemenskap för många äldre. När verksamheten är i full omfattning besöks Eken av ca 1000 personer per vecka. De förtjänar verkligen få ett tydligt och långsiktigt ställningstagande från Mörbylånga kommun om bättre lokaler där verksamheten kan fortsatta att utvecklas.

Barackerna som kallas Eken byggdes och togs i drift 1975. Fastigheten är idag ekonomiskt avskriven och enligt de flesta experter är också den tekniska livslängden passerad. Ett exempel är taket där kommunen avråddes från att göra alltför stora åtgärder med tanke på lokalernas skick. Dessutom vet ingen hur det ser ut under taket. Är isoleringen skadad? Har vatten runnit ner i väggarna och angripit bärande delar? Kan det ha påverkat elsäkerheten? Ett fortsatt användande av Eken kräver också utbyte av fönster och åtgärder för ny ventilation. Säkert kommer också andra åtgärder att bli tvingande när en renovering påbörjas – både nu och i framtiden. 5 miljoner kr har nämnts i debatten som kostnad. En gissning säger vi. Vårt ställningstagande bygger på fakta om renoveringsbehov och att det inte är ekonomiskt försvarbart att renovera i baracker som är uttjänta. Marken kan också användas för andra alternativ. Eken är helt enkelt inte ett alternativ för framtiden.

Ladan ägs också av Mörbylånga kommun som efter de senaste lokalomflyttningarna används på tok för lite. Lokalerna är i bra tekniskt skick. SPF och PRO har konstruktivt medverkat i att ta fram förslag på hur ett framtida Ladan skulle kunna utformas. Ritningar för ut- och ombyggnad, alternativ och prioriteringar har diskuterats för att Ladan skulle kunna inhysa verksamhet liknande den som bedrivs i Eken idag. Processen är inte färdig utan kan kompletteras. Kostnaden är beräknad till 5 – 6 miljoner kr. Med Ladan erbjuds ett långsiktigt alternativ för Seniorernas hus, ett alternativ för utveckling och kontinuitet. Ladan-alternativet stöds av den politiska majoriteten och kostnaden finns upptagen i vårt budgetförslag.

SPF och PRO har varit kritiska och oroliga främst beroende på om hur kommande investeringar skall påverka deras hyra. Idag är hyran av Eken kraftigt subventionerad. I diskussionerna med pensionärsorganisationer har vi lanserat en tanke om ett samarbetsavtal. Vi menar att det inte är rimligt att organisationer som utför samhällsviktiga åtagande skall betala marknadsmässig hyror. Lek men tanken att SPF och PRO inte fanns. Merparten av det de utför idag skulle falla tillbaka på kommunen och därmed kostnader fast på en annan rad i budgeten. Självfallet är vi villiga till betala för det arbete som organisationerna utför. Det är också modeller som tillämpas i andra kommuner avseende t ex Kvinnojouren, Stadsmissionen och liknande organisationer. Diskussionen om samarbetsavtal är bara påbörjad.

Matilda Wärenfalk (S), ordförande kommunstyrelsens

Anna-Kajsa Arnesson (C), vice ordförande kommunstyrelsen

Per-Olof Johansson (S), ordförande samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer