GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Öland – ett museum!

Det är med viss ledsamhet man läser om att beslut om sökta medel för ett stort öländskt historiskt museum skjuts på framtiden – ännu ett år kommer att gå och decennierna med diskussioner utan verkställande staplas på varandra.
Insändare • Publicerad 24 september 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ellinor Jonsson, ordförande Ölands Hembygdsförbund, Julius Winberg Sääf, verksamhetschef Ölands Museum Himmelsberga
Ellinor Jonsson, ordförande Ölands Hembygdsförbund, Julius Winberg Sääf, verksamhetschef Ölands Museum HimmelsbergaFoto: STAFFAN ARVEGARD/N

Parallellt når oss beskedet om att ännu ett sensationellt fynd är på väg till Stockholm. Visionen om ett stort fysiskt museum i klassisk stil är givetvis tilltalande på många vis, men självfallet också kostsamt. I kölvattnet av detta ”nej nu, kanske senare” väcks en tanke om vad som kanske skulle kunna vara en alternativ plan, om vi måste hitta en annan väg att gå.

Ölands kulturhistoria är en av Sveriges bortglömda skatter. På många sätt innehåller den intressanta aspekter från flera olika tidsåldrar, men den uppmärksamhet och medel som erhållits för att lyfta fram den går ofta inte att jämföra med liknande områden i landet. Därom är de flesta relativt överens – så vad kan vi se för lösningar?

Avsaknaden av en organisation med kraft som kan ta ett gemensamt grepp för att lyfta fram kulturarvet på ön är en grundläggande problematik. Just avsaknaden av möjligheter att kunna visa betydande öländska fynd funna här men som idag i stället förvaras på annan ort är det också. En oerhörd resurs är å andra sidan det faktum att den öländska historien på ett närmast unikt sätt går att se i landskapet självt, från bronsålder fram till 1900-tal. Fornborgar och annat framträder tydligt för besökaren, och det öländska landskapet, världsarvet inkluderat, blir en stor museipark.

En vision som skulle matcha dessa utmaningar med befintliga styrkor skulle kunna vara att bygga en museal lösning som utnyttjar 2000-talets resurser, och där fokus ligger på att själva ön är en slags museal upplevelse. Med hjälp av ett besökscentrum (till exempel i anslutning till Träffpunkten vid brofästet och befintlig turistorganisation där) skulle besökare kunna introduceras och ledas vidare ut på ön – där mindre utställningshallar, digitala lösningar, skyltar och guidningar sedan skulle kunna ta över och guida besökaren. I ett besökscentrum skulle också personal och i viss mån utrymmen för arkiv/forskning/magasin kunna placeras.

Att sedan förlägga tre-fyra mindre hallar på ön, till exempel Eketorp (guldet), Himmelsberga (befintlig Jordtorpsdel med fokus på till exempel allmoge, jordbruk, emigration), Borgholms slott (kungarnas tid) och idealt även någonstans på norra delen av ön skulle på ett effektivt sätt inkludera olika delar av ön och skapa ett sammanhang. Detta skulle också möjliggöra visning av fynd och utställningar i vad som i stort redan är befintliga verksamheter. Förslagsvis gör man ett sådant rum på Eketorp högst säkerhetsklassat, för att där kunna visa guldfynd med mera. Tillvägagångssättet möjliggör en synkronisering med befintliga organisationer, vilket högst sannolikt skulle minska kostnaderna drastiskt och innebära möjligheter till ökad samverkan.

Digitala lösningar som ett sätt att förstärka upplevelserna ute i rummen, med till exempel AR/VR, video/bilder och så vidare torde ha goda förutsättningar att göra något närmast unikt, och dessutom vara kostnadseffektivt – något som man bland annat kunnat visa vid Sandby borg. Ett sådant upplägg skulle också, tror vi, kunna möjliggöra för många aktörer runt om på ön att knyta an till det historiska i olika former av näringar samt sprida ut besökare över landskapet.

Skulle man inte erhålla medel som sökts för det stora museihuset på Ekerum, föreslår vi att man i stället prövar denna väg – där hela Öland blir museet.

Julius Winberg Sääf

Ölands Museum

Ellinor Jonsson

Ölands Hembygdsförbund