Annons

Insändare: Ökade resurser till mödrahälsovården - för varje barns bästa!

Varje år föds ungefär 2 500 barn i Kalmar län. En tiondel av dessa är hemmahörande på Öland. Genom ökade satsningar på mödrahälsovården kan vi ge fler barn möjligheter till god hälsa genom hela livet och dessutom avlasta barnmorskorna.
Insändare • Publicerad 21 maj 2022
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Får blivande föräldrar hjälp med att förbättra sina levnadsvanor kan det ge barnen bättre förutsättningar till ett hälsosamt liv. skriver Emmy Ahlstedt
”Får blivande föräldrar hjälp med att förbättra sina levnadsvanor kan det ge barnen bättre förutsättningar till ett hälsosamt liv. skriver Emmy AhlstedtFoto: Andreas Yngvesson

Det ofödda barnets hälsa börjar redan i moderlivet och i den allra tidigaste barndomen. Får blivande föräldrar hjälp med att förbättra sina levnadsvanor kan det ge barnen bättre förutsättningar till ett hälsosamt liv. Detta har mödrahälsovården i länet tagit fasta på. I projektet Hälsa inför, under och efter graviditet har man erbjudit fördjupade hälsosamtal riktat till dem som planerar en graviditet, är gravida eller nyförlösta och visar risk för ohälsa. Projektet har visat på otroligt goda resultat. Hela 70 procent av de blivande föräldrar som haft dessa samtal vittnar om livsstilsförändringar som påverkat deras familj positivt - fler slutar röka, familjer äter oftare tillsammans, föräldrarna blir mer aktiva tillsammans med barnen, parrelationer blir bättre och barnen äter mer grönsaker.

I stort sett alla gravida kommer till mödrahälsovården. Där träffar de en barnmorska och följer ett gediget program för att få nödvändigt stöd och vård för att genomgå graviditet och förlossning i trygghet, och för att ges bästa möjlighet att få friska barn. I takt med att hälso- och sjukvården utvecklats så har mödrahälsovården fått allt fler uppgifter. Samtidigt har medelåldern hos de gravida kvinnorna ökat och allt fler har, eller visar risk för, ohälsa.

Annons

Ohälsosamma levnadsvanor är vanliga i befolkningen. Rökning och snusning, för mycket alkohol, dåliga matvanor och för lite rörelse är bakgrunden till många folksjukdomar nu för tiden. Övervikt och fetma ökar inom alla åldersgrupper i länet. Mödrahälsovården i länet vittnar också om att allt fler familjer saknar ett gediget socialt nätverk att luta sig mot och att mödrahälsovården ofta får vara en hjälpande hand. Utmaningen är alltså att det är blir allt svårare för barnmorskorna inom mödrahälsovården att hinna med allt som ska göras under ett halvtimmes möte med blivande föräldrar.

De fördjupade hälsosamtalen som mödrahälsovården arbetat med i projektet har särskild utbildning i förebyggande hälsoarbete - de är hälsocoacher. Utvärdering av projektet visar att hela 97 procent av barnmorskorna inom mödrahälsovården, anser att tillgången till en hälsocoach har medfört en avlastning i deras arbete.

Därför vill jag och Centerpartiet öka resurserna till mödrahälsovården så att hälsocoachernas tjänster kan permanentas. Då får vi friskare familjer och mindre belastade barnmorskor i mödrahälsovården. För varje barns bästa!

Emmy Ahlstedt, Centerpartiet. Regionråd och kandidat till regionfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons