Annons

Insändare: Nu behövs ett ordentligt vårdlönelyft

I slutet av maj hade kommunfullmäktige - i min frånvaro (då jag inte tilläts vara med på distans) - en så kallad ”allmänpolitisk debatt”, då ledamöterna hade möjlighet att prata om precis vad dom ville och sådant som dom tyckte var viktigt.
Insändare • Publicerad 10 juli 2022
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Per Lublin (ÖP) vill se högre löner till vårdanställda.
Per Lublin (ÖP) vill se högre löner till vårdanställda.

Det förvånade mig storligen att då ingen enda av ledamöterna i övriga partier med ett enda ord nämnde omsorgspersonalens usla löner. Detta verkar vara en fråga som politikerna i kommunledningen enats om att sopa under mattan.

Misstankarna bekräftades vid senaste kommunfullmäktigemötet nu i juni, där jag närvarade för att ta tillfället i akt att - då budgetplaneringen fanns med på ärendelistan - slå ett slag för att man budgeterar för en kraftfull höjning av omsorgspersonalens löner. Jag blev nämligen utan motivering grundligt nedröstad av samtliga ledamöter från övriga partier. Jag lär dock återkomma i den saken innan budgeten blir klubbad sent i höst.

”För att få en tillräckligt bra omsorg och vård krävs ett ordentligt vårdlönelyft.”
Per Lublin
Annons

Äldreomsorgen är särskilt viktig i en kommun som vår, som har Sveriges äldsta befolkning. Något som kräver att särskilda resurser budgeteras för ett vårdlönelyft ifall en trygg personalbemanning ska kunna ”säkerställas” (för att använda ett populärt politikerord).

För att få en tillräckligt bra omsorg och vård krävs ett ordentligt vårdlönelyft som - samtidigt med förbättrade arbetsförhållanden - höjer omsorgspersonalens status.

Vård- och omsorgspersonalens löner lär bli en avgörande fråga i kommunvalet, så jag förstår inte riktigt varför ni politiker tassar runt den som katten kring het gröt?

Inbilla er inte att det i framtiden ska gå att rekrytera duktig och lämplig personal utan att de ska få ordentligt betalt - det räcker inte med att bjuda på beröm!

Framtiden börjar redan nu i denna budget som slutligt ska beslutas i november. Då av ett nyvalt kommunfullmäktige, där jag hoppas att vi från vårt parti kommer att vara många.

Per Lublin

Ölandspartiet

Annons
Annons
Annons
Annons