Annons

Insändare: ”Ni som klagar på turister; lyft blicken, försök se hela bilden”

Det förekommer många starkt känslomässigt präglade diskussioner främst i sociala medier om hur turisterna invaderar och ”stör” ölänningarna. Det är intressant och tyvärr många gånger lite skrämmande att läsa hur man ser på besökande eller sommargäster som man sa förut.
Insändare • Publicerad 29 juli 2022
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Turistattraktioner som Borgholms slott lockar många till Öland.
Turistattraktioner som Borgholms slott lockar många till Öland.Foto: Kenth Jönsson

Sommargäst är förresten en väldigt trevligt ord. Det förefaller som om utveckling av verksamheter i turismens kölvatten enbart är av ondo och är onödiga. Det saknas någon form av logik i diskussionerna när man tror att en en glesbygd skulle överleva om det inte fanns tillräckligt många arbetsföra åretruntboende och någon form av inkomstbringande verksamhet där - om än endast för några månader per år.

Ofta skriver de mest turistfientliga att inkomster från turisterna ändå inte kommer öländska företag eller kommunerna till godo, och så är det säkert i flera fall. Men för att vara konkret; mig veterligen drivs väl alla ICA-butiker av ölänningar, så även de flesta av de otaliga hantverkarfirmorna som hjälper bofasta och delårsboende med skötsel och underhåll av hus. Vem har inte väntat på att få hjälp av en hantverkare, som ofta har fullt upp? Visst är det fantastiskt att det finns jobb för ölänningar.

Annons

Och jag blir alltid lika glad, faktiskt mest för de bofastas skull, att det fortfarande finns en åretruntöppen ICA-butik, trots att jag med begränsade kunskaper i ekonomi kan förstå att de bofasta inte räcker som kundunderlag. Det bor strax över 150 åretruntboende personer i samhället där vi har vårt fritidshus.

Det känns ganska naivt att tro att en bygd skulle blomstra som förr i tiden, när jordbruk och fiske sysselsatte majoriteten av ölänningarna. Och om det fanns goda förutsättningar till ett åretruntliv här varför flyttar då unga från ön? Kanske flyttar de just för att samhället har förändrats, jordbruk och fiske lönar sig inte eller är inte det man vill ägna sig åt. Nu under pandemin har vi sett att fler och fler av de delårsboende med hjälp av till exempel fiberutbyggnad har kunnat att arbeta på distans härifrån. Det är de facto ”turisterna" som bidragit till det genom att tillfälligt flytta in.

Jag får ibland en känsla av att de som är mest turistfientliga är de som har sitt ursprung på Öland, men som flyttat därifrån. De vill återvända till Öland för att uppleva att allt är som förr. Men vill inte bo här. Någon annan ska förse butiker, skolor, hantverkare, andra företagare med kundunderlag. Bara de slipper själva, så att de kan leva i sin dröm om hur det var på Öland förr. Andra högröstade debattörer är inflyttade och vill nu göra Öland till sitt. Med deras retorik så har de ju närmast invaderat Öland själva en gång tiden, kanske började de först som turister? Men de har sitt på det torra och unnar inte andra detsamma. En obegripligt egoistiskt tankesätt.

Nej, ni som klagar på turister; lyft blicken, försök se hela bilden och fundera på om det Öland som ni drömmer om just är en dröm eller om ni på allvar tror att det går att vrida tillbaka klockan. Be i så fall era barn om ni har några, att flytta tillbaka, genom det bidra med skatt till kommunen, handla i butikerna året runt och fyll skolorna med skolbarn, precis som det var förr. Kanske till och med be era släktingar i Amerika att flytt tillbaka hem. Och ni som inte vill ha turisterna här, skulle ni till äventyrs ha lämnat Öland någon gång och varit turister någon annanstans i världen. Hur kändes det att ”störa” fastlänningarna, ta deras parkeringar och trängas i deras butiker och se fina platser? Kanske har ni med er några fina minnen hem. Tänk om även ni då kunde kunde vara generösa och åtgälda detta och ge våra besökande fina minnen att ta med hem. Och till dig som lever som du lär, och ännu inte har lämnat Öland någon gång; gör det. Du kommer att upptäcka en hel värld av fantastiska upplevelser och dessutom vänliga människor som tar emot dig med öppna armar. Det ger perspektiv. Låt oss välkomna alla turister till vårt fantastiska Öland. Jag delar gärna med mig trots att jag ”har mitt på det torra”. Jag vill dessutom kunna besöka andra delar av världen med gott samvete.

Öland räcker gott till för oss alla.

Delårsboende ölänning

Annons
Annons
Annons
Annons