Insändare: Några funderingar kring utveckling av Byxelkrok
För att Byxelkrok ska utvecklas på ett varaktigt och hållbart sätt krävs mer än så. Det finns ett stort behov av tomtmark för både permanent- och fritidsboende. Det finns markägare som vill stycka tomter och sälja en del av sin mark och det finns köpare som är i behov av mark att bebygga. Tillstånd nekas ofta med hänvisning till begränsningen av vattentillgången. Det gäller både tillgången på vatten och möjlighet att rena det använda vattnet. Detta är och har varit ett känt faktum i 20 år. Väldigt lite har hänt under tiden.
Om kommunen satsar på att lösa vattenfrågan skulle mer tomtmark kunna göras tillgängligt för nybyggnation. Fler hantverkare skulle kunna få sin utkomst tryggad och våga satsa. Andra entreprenörer inom olika näringar skulle få ett bättre underlag – inte bara under högsäsong. Restauranger och livsmedelshandlare skulle få fler kunder också under lågsäsong.
Dagens standard på en fritidsbostad har långt från det snitt som vi så gärna minns från 60-talets sommarstugor. Det är varmbonade hus som är fullt utrustade med allt som en nutidsmänniska kan tänkas behöva. Varmbonat, stora utrymmen, moderna kök och toaletter. TV och fiber i de flesta fall. Kort och gott kan man säga att den familj som väljer att investera i en fritidsbostad har minst lika bra standard där som hemma. Med miljoner i investering innebär det inte några veckors utnyttjande (som för en båtägare) utan istället en stor del av sommaren och i tillägg helger, högtider, jul & nyår och påsk.
Här skulle flera bostäder och besökare på ett bra sätt kunna kompensera för det bortfall från den sten-, skog och fiskeindustri som tidigare fanns. Det skulle innebära riktiga jobb och skatteintäkter för kommunen. En del av kostnaderna för att lösa vattenfrågan skulle direkt kunna komma från skatteintäkter och anslutningsavgifter för vatten och avlopp. Med flera hel- eller deltidsboende skulle också turistberoendet balanseras så att intäkterna inte bara är knutna till besöksnäringen under några sommarmånader.
Möjligheten med mer tillgänglig tomtmark är självklart också positivt för de permanentboende. I tillägg de som ännu inte tagit steget men som kanske skulle vilja flytta till Byxelkrok på heltid, bara möjligheten finns.
Frågor till Kommunstyrelsen:
Hur ser planen ut för tillgång och rening av vatten för Byxelkrok?
Vad kommer att göras?
När påbörjas arbetet?
När kan Byxelkroksborna ha en tryggad vattentillförsel så att fler kan bo här?
Fundersam Byxelkroksbo i november 2020