Annons

Insändare: Mot dumheten kämpar själva gudarna förgäves

Mot dumheten kämpar själva gudarna förgäves
Så brukade en personaldirektör i det dåvarande stora Bohuslandstinget säga, när jag arbetade där på 1980-talet. Det verkar bara att bli värre.
Publicerad 21 mars 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vaccinet som blir över vid dagens slut måste användas - det kan inte sparas.
Vaccinet som blir över vid dagens slut måste användas - det kan inte sparas.Foto: Stefan Samuelsson

I dessa tider när pandemin och all den medföljande osäkerheten gör människor oroliga och frustrerade verkar behoven av att finna syndabockar, bedriva vettlösa häxjakter, skapa rykten och falsk information frodades mer än någonsin.

Ett av de stora områdena är vaccin och vaccinationer.

Annons

Vi får besked om ändrade leveranser, eventuella, om än inte än belagda risker, prioriteringsordningar med mera och det spär på en rädsla som gör att människor inte bara vägrar att vaccinera sig utan också hoppar av i sista stund när sjuksköterskan står i dörren med den uppdragna färdiga dosen i handen. Eller också kan man känna sig sjuk eller osäker och vill konsultera sin doktor, det sista fullt förståeligt.

Då uppstår problem! Vaccinet som blir över vid dagens slut måste användas - det kan inte sparas.

Listan med prioriterade personer är avklarad förutom de som står på listan men hoppat av i sista stund göra? Ska man slänga de dyrbara dropparna, kanske några få doser eller efter att ha utforskat om det inte i närområdet finns några prioriterade personer som inom någon timme kan ta det viktiga vaccinet - hållbarheten är mycket kort. Ska man kasta bort värdefullt vaccin av ”rättviseskäl” eller i det uppkomna läget som ju är akut se om det finns några medarbetare , om än administratörer, lokalvårdare eller Gud bevare chefer som kan få de överblivna få doserna även om de inte tillhörande prioriterad grupp.

Jag är övertygad om att så sker överallt i Sverige där sunt förnuft och ett omdömesgillt hanterande av de dyrbara vaccindropparna måste övervägas.

”Att gå före i kön”, att se till att säkra doser för familj och vänner som inte är prioriterade eller att utnyttja de luckor som kan uppstå i det i hast framtagna bokningssystemet är avskyvärt och måste fördömas. Det är självklart.

Men att kasta bort ett fåtal överblivna vaccindoser av ”rättviseskäl” visar på en rädsla som göds av de tråkiga, missunnsamma och låga känslor som frodas i det rådande samhälls- och mediaklimatet.

När vi nu ska hålla samman, hålla ut och hjälpas åt för det bästa är det mediedrev som nu skapas mot en chef som i mitt tycke gjorde en sund och klok bedömning i en hastigt uppkommen situation en sen eftermiddag ett verkligt lågvattenmärke och i värsta fall ett utslag av billig politisk populism.

Vi kan bättre!

Lisa Crocker

Annons
Annons
Annons
Annons