GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Moderaterna satsar på södra Öland

En för Sydölands intressen vanligtvis hög röst höll under det politiska debaclet kring Alunskolan en ovanligt låg profil. Kan det ha att göra med sympatier kring det parti som tabbat sig?
Södra Öland • Publicerad torsdag 05:15
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Carl Dahlin.
Carl Dahlin.Foto: Andreas Yngvesson

När sedan Moderaterna går ut och påpekar att ansvaret helt vilar på S och C dröjde det dock inte länge förrän Eva Hansson Törngren fattade pennan för att ifrågasätta våra intentioner - i ÖB den 20 juni.

Eva undrar främst vad Moderaterna vill göra för de äldre. Vi har ett gediget program hon och alla andra kan ta del av men ett axplock bland punkter som berör den sydligaste delen av ön är att vi vill se över möjligheterna att ett trygghetsboende alternativt seniorboende byggs i privat regi i Grönhögen. Detta har man gjort på flera ställen på landsbygden på Gotland med goda resultat.

Vidare så värnar vi kvarboendeprincipen, det vill säga du ska kunna bo kvar i din bostad så länge du önskar, vi vill växla upp e-hälsomöjligheterna så det går att sköta mer vårdrelaterade ärenden digitalt och införa mobila träffpunkter för äldre så fler kan tillgodose sig den sortens verksamhet. Vi vill även utveckla samverkan med regionen för att införa både fysiska och sociala aktiviteter på recept samt införa omsorgsläkare, alltså en läkare som kommer till din bostad då kommunsjuksköterskan bedömer det nödvändigt.

Vi vill införa ett landsbygdstillägg för att locka fler att välja jobba inom social omsorg på landsbygden och se över möjligheterna till införa så kallade pedagogiska måltider inom hemtjänsten - alltså att den som bor ensam då och då får sällskap vid maten av den hemtjänstpersonal som kommer.

En annan viktig fråga som är viktig för många pensionärer med låga pensioner är att Moderaterna vill sänka den kommunala skattesatsen. I ett första steg för att lägga oss på samma nivå som Borgholm. Då får alla mer pengar över; bränsle- och elpriserna samt inflationen är nämligen stora orosmoment för många äldre som ännu bor i villa på landsbygden. Eftersom kommunen gjort stora överskott på grund av skattehöjningen menar vi att det är dags att folk får behålla mer av sina egna pengar, snarare än att de läggs på hög i kommunkassan.

Jag vill tacka Eva Hansson Törngren för möjligheten att beskriva vad Moderaterna vill göra för södra Öland. Även om just hennes röst inte känns så lättvunnen så finns många andra på den sydligare delen av Öland som med detta säkert kan övertygas om att Moderaterna i Mörbylånga kommun vill utveckla, inte avveckla Sydöland.

Carl Dahlin (M), S Näsby

Kommun- och regionpolitiker

”En annan viktig fråga som är viktig för många pensionärer med låga pensioner är att Moderaterna vill sänka den kommunala skattesatsen.”
Carl Dahlin