Insändare: Minska regelbördan och öka produktionen
För Ölands del är Natura 2000-områdena ett mycket konkret exempel. Natura 2000-områdena är tänkta att skydda fåglar men hotar lantbruket. All tidigare erfarenhet av Natura 2000 är att det blir väldigt krångligt och byråkratiskt att driva näringsverksamhet. Det blir helt enkelt kostsamt att utföra sin verksamhet.
Och då ska vi komma ihåg att lantbruket redan är satt under hård press. Konkurrens från utlandet, stigande drivmedelspriser och elpriser samt återkommande torka urholkar lönsamheten. Marginalerna som krävs för att klara investeringar är redan idag små. Är det verkligen värt att ytterligare riskera jordbrukets ställning för att införa fler Natura 2000-områden?
Vi tycker inte det. För det första är det en viktig uppgift att öka Sveriges självförsörjning på mat. Med en högre självförsörjning blir vi bättre skyddade mot kriser och handelshinder. Även när det inte råder kris så innebär ökad självförsörjning mer hållbar produktion, större möjligheter till konsumtion och export av bra livsmedel med lägre klimatpåverkan.
Och för det andra är det inte ens säkert att Natura 2000 ger några förbättrade naturvärden. Att vi har de här områdena med höga naturvärden i vårt län beror på aktivt brukande av naturen – att vi har bönder som har hållit landskapet öppet. Jord- och skogsbruket har gjort att vi till stor del har öppna landskap i stället för igenvuxna landskap, som inte fåglarna trivs i.
Vårt besked är tydligt. Förutsättningarna för lantbruket ska förbättras, inte försvåras. Regelbördan ska minska, inte öka. Med andra ord: nej till de nya Natura 2000-områdena på Öland och ja till en borgerlig regering!
Carl-Wiktor Svensson (KD), riksdagskandidat
Marwin Johansson (KD), gruppledare Borgholm
Nina Åkesson (KD), gruppledare Mörbylånga