GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Märkligt kring Lars Vilks

Lars hade ju två kärnverksamheter. Frågan om vad som är konst och yttrandefriheten.
Insändare • Publicerad 14 oktober 2021
Detta är en insändare i . Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anne Wilks.
Anne Wilks.
Foto: Arkiv

Vad som nu händer är märkligt i de frågorna.

Moderna Museets chef säger att hon inte vill köpa in teckningen på rondellhunden för hon anser inte att teckningen är konst. Men just den frågan var ju Lars´ kärnverksamhet och frågan kan ju egentligen aldrig få ett svar. Moderna museets chef uttalar sig dock stöddigt och sätter sig prompt över frågeställningen. När det gäller årets utdelning av fredspriset så grundar man sig på temat yttrandefrihet. Det ämnet var ju den andra stora delen av Lars´ kärnverksamhet. Fredsprisjuryn bör ju ha satt temat yttrandefrihet innan Lars förolyckades. Så det känns märkligt i dessa tider och som en universell tanke att årets fredspris grundade temat på Lars kamp för yttrandefrihet utan att det nämns i ett sammanhang någonstans.

Jag hoppas att Nimis och Arx kommer att vårdas som monument för en levande fråga om vad konst är och för monument över yttrandefriheten.

Anne Wilks