Annons

Insändare: ”Man måste inte leta anledningar att säga nej!”

Jag skulle vilja spinna vidare på Peter Boströms ledare ”Det där att inte tänka på vad Öland kan göra för dig, utan vad du kan göra för Öland!”
Publicerad 16 februari 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Eva Dillner, Grönhögen.
Eva Dillner, Grönhögen.Foto: Maria Wiell

Alla som berörs av en nybyggnation har rätt att överklaga. Men det är heller ingen skyldighet!

Det går alltid att hitta någon paragraf i byråkratin för att säja nej, i stället för att hitta en väg att säga ja.

Annons

Men låt oss börja med det positiva. Detaljplanerna för Grönhögen är igång, planarkitekterna betar av allt som ska redas ut innan det blir byggklara tomter. Vi ser fram emot en inflyttning av naturälskare, fågelskådare, golfare och nya företagare.

Men alla vill inte bo i tätort. Fyra avstyckade tomter i Ventlinge såldes på bara några månader, husbygge är redan på gång.

Att hitta byggbar mark på södra Öland utanför detaljplanerat område är minst sagt en utmaning, mellan ett alltför restriktivt strandskydd på 300 meter, Natura 2000 mark, fornlämningar och åkermark. Hittar markägaren en plätt att stycka av, och de sedvanliga nejmyndigheterna inte ser några hinder, kan även kommunen säga ja. Man måste inte leta paragrafer för att säga nej. Det handlar inte om antingen eller, utan både och. Det går att utveckla tätorten och skapa tomter i ostörd miljö. Det ena utesluter inte det andra.

Eva Dillner, Grönhögen

Annons
Annons
Annons
Annons